Αντιφασιστική συγκέντρωση και πορεία

Την Τρίτη 18/9/12 πραγματοποιήθηκε αντιφασιστική συγκέντρωση και πορεία στην Κοζάνη. Η 2ωρη συγκέντρωση-μικροφωνική έγινε νωρίς το απόγευμα στην κεντρική πλατεία όπου αναρτήθηκαν 2 πανό και μοιράστηκαν εκατοντάδες κείμενα. Ακολούθησε πορεία 80 ατόμων στη πλατεία οπού η τοπική Χ.Α. σκοπεύει να ανοίξει γραφεία. Εκεί γραψαμε και φωνάξαμε συνθήματα. Παραμείναμε αρκετή ώρα και συζητήσαμε με κόσμο από την γειτονιά οι οποίοι μας είπαν πως δεν θέλούν τα γραφεία των νεοναζί. Η όλη δράση οργανώθηκε από σταθερή αντιφασιστική συνέλευση η οποία έχει δημιουργηθεί στην πόλη και αποτέλεσε απλά την πρώτη κίνηση ενάντια στους φασίστες σε τοπικό επίπεδο.

Ακολουθεί το σχετικό κείμενο & φωτογραφίες:

Καθαρόαιμος Φασισμός

ή αλλιώς Χρυσή Αυγή

Μια φορά και έναν καιρό, «ζούσαμε καλά» παραμυθιασμένοι από τον καπιταλισμό-αλά-ελληνικά, μυημένοι στα πρότυπα του δυτικού κόσμου (δάνεια, πιστωτικές κάρτες, καινούριο αυτοκίνητο, lifestyle) καταναλώνοντας περισσότερα από αυτά που μπορούσαμε αλλά και που είχαμε πραγματική ανάγκη. Το πολιτικό σύστημα, διεφθαρμένο, σκασμένο από το μεγάλο φαγοπότι του δημοσίου χρήματος, «τακτοποιούσε ημετέρους» ενώ ροκάνιζε σιγά-σιγά και συστηματικά τις όποιες κοινωνικές παροχές είχαν κατακτηθεί με αγώνες τις προηγούμενες δεκαετίες. Επιπλέον είχε το θράσος ακόμη και στο παρά πέντε της οικονομικής κατάρρευσης να υπόσχεται λαγούς με πετραχήλια.

Τα προ μνημονίου χρόνια κάποιοι βολεύονταν και ζούσαν μια χαρά πάνω στις πλάτες κάποιων άλλων. Οι τελευταίοι δημιουργούσαν με τον καθημερινό τους μόχθο πλούτο που τα κάθε λογής εγχώρια λαμόγια ήταν εκεί για να τον αρπάζουν. Και η κοινωνία άβουλη και αποπροσανατολισμένη δεν επέλεξε ποτέ να βρεθεί πραγματικά μπροστά τους και να τους σταματήσει. Σχεδόν όλοι κοιτούσαν την πάρτη τους, το βόλεμα τους, το προσωπικό τους συμφέρον ενάντια στο όφελος του συνόλου. Το πολιτικό κατεστημένο (αυτό που ακόμη και σήμερα επιτρέπουμε να αποφασίζει για τις ζωές μας) ήξερε και ξέρει πολύ καλά να αγοράζει συνειδήσεις μοιράζοντας ψίχουλα. Κι όσοι (λίγοι αλλά υπήρξαν) προσπαθούσαν με καθημερινούς αγώνες να ανατρέψουν αυτή τη νοσηρή κατάσταση, από τα κάτω και προς όφελος όλης της κοινωνίας, είχαν να αντιμετωπίσουν εκτός από την κρατική καταστολή, την αδιαφορία αλλά και την περιφρόνηση του μεγαλύτερου κομματιού της κοινωνίας.

Ως εκ τούτου δεν άργησε και πολύ να σκάσει η φούσκα. Και η κατάρρευση δε θα μπορούσε και δεν είναι μονάχα οικονομική· είναι πολιτική, πολιτισμική, ηθική αλλά κυρίως κοινωνική. Είναι καταδικασμένη σε απόλυτη παρακμή μια κοινωνία που δείχνει να έχει παραιτηθεί και δε θέλει να διεκδικήσει αυτά που της ανήκουν δημιουργώντας νέα αναχώματα μέσα από κοινωνικές συμμαχίες με γνώμονα τον μοναδικό συνεπή προς την ελευθερία και την ισότητα διαχωρισμό: τις τάξεις. Δηλαδή να μπορεί να ξεχωρίζει το θύμα από τον θύτη, τον καταπιεστή από τον καταπιεζόμενο, τον εκμεταλλευτή από τον εκμεταλλευόμενο και τελικά να αγωνίζεται για τα συμφέροντα της πλευράς που πραγματικά ανήκει.

Κάπως έτσι, φτάσαμε στο σήμερα. Με τα μνημόνια, τα μεσοπρόθεσμα και τα απανωτά νέα οικονομικά μέτρα πριν από την εκταμίευση κάθε νέας δόσης από ΔΝΤ και ΕΕ. Μαζί με όλα αυτά, και ενώ το κράτος και η άρχουσα τάξη επιτίθενται ανελέητα σε όσους προσπαθούν να αντισταθούν, ένα κομμάτι της κοινωνίας δείχνει να συντηρητικοποιείται ακόμη περισσότερο παραμένοντας προσκολλημένο στις νοοτροπίες του παρελθόντος που μας φέρανε στη σημερινή κατάσταση.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον η νεοναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή εκμεταλλευόμενη συντηρητικές, ξενοφοβικές και εθνικιστικές νοοτροπίες που προϋπήρχαν διάχυτες στην ελληνική κοινωνία αλλά επιπλέον κατασκευάζοντας και νέους φόβους και εχθρούς, μπόρεσε να μπει στο κοινοβούλιο. Η μέχρι πρότινος γκρούπα των μερικών δεκάδων Ελλήνων νεοναζί φόρεσε κουστούμια και γραβάτες και μπήκε στη βουλή που μέχρι χθες και με κάθε ευκαιρία έφτυνε. Αυτό αναπόφευκτα μας θυμίζει τη Γερμανία του 1933 όπου παρότι τα αριστερά κόμματα είχαν άνοδο στις τότε εκλογές, το Εθνοσοσιαλιστικό κόμμα του Χίτλερ (με την υποστήριξη του Καθολικού κόμματος) πήρε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και έτσι οι ναζί ανέβηκαν στην εξουσία. Αυτό ήταν και το τέλος της Δημοκρατίας στη Γερμανία του μεσοπολέμου και η αρχή του Β΄ παγκοσμίου πολέμου με εκατομμύρια νεκρούς και ασύλληπτη φρίκη για ολόκληρο τον πλανήτη. Εξηνταεπτά χρόνια μετά το τέλος του Β΄ παγκοσμίου πολέμου ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκος με το θράσος ενός (εξ ορισμού αιμοσταγή και αδίστακτου) φασίστα δηλώνει ευθαρσώς και με κάθε ευκαιρία δημοσίως πως «τον Χίτλερ δεν τον έχει κρίνει ακόμη η ιστορία»(..!) διαστέλλοντας επικίνδυνα τα εγκεφαλικά κύτταρα κάθε νοήμονα ανθρώπου σε αυτόν τον τόπο.

Είναι γνωστό πως όλα τα νεοναζιστικά κόμματα και οργανώσεις ανά τον κόσμο έχουν ως πρότυπο τη Γερμανία του Χίτλερ. Επίσης γνωστό είναι πως πάντα εξυπηρετούν τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης και λειτουργούν ως το μακρύ χέρι του παρακράτους. Ειδικότερα στην Ελλάδα είναι κάτι περισσότερο από εμφανείς οι άριστες σχέσεις μεταξύ νεοναζί και αστυνομίας. Πολλές φορές μάλιστα οι δυο αυτές ιδιότητες αποτελούν χαρακτηριστικά των ίδιων προσώπων. Σχεδόν καθημερινά πλέον, αστυνομικοί κάνουν πλάτες στις «επιχειρήσεις κάθαρσης» των νεοναζί ή αστυνομικοί και νεοναζί κάνουν κοινές «επιχειρήσεις». Αυτές οι «επιχειρήσεις» έχουν στόχο μέχρι τώρα κυρίως τους μετανάστες. Άλλωστε τα μέλη της Χ.Α. ως γνήσιοι Έλληνες Χριστιανοί Ορθόδοξοι έχουν επενδύσει πολλά στο θέμα αυτό εξαντλώντας τη μισαλλοδοξία και το ρατσιστικό τους μένος στα σώματα και τις ψυχές των μεταναστών.

Αλήθεια, πώς σκέφτονται και τι εκφράζουν αυτοί που στο όνομα της πατρίδας και του έθνους και με μοναδικό κριτήριο την καταγωγή και το χρώμα του θύματός τους επιτίθενται με μαχαίρια και λοστούς με πρόθεση να σκοτώσουν ανθρώπους που ούτε καν γνωρίζουν χωρίς μάλιστα να έχουν δεχτεί την παραμικρή πρόκληση από αυτούς; Οποιαδήποτε ομοιότητα των ταγμάτων ασφαλείας της Χ.Α. με αυτά της ναζιστικής Γερμανίας μόνο τυχαία δεν είναι. Και φυσικά οι μετανάστες, ως ο πλέον ανυπεράσπιστος και εύκολος στόχος, είναι μονάχα μία από τις κοινωνικές ομάδες που βρίσκονται στο στόχαστρο αυτών των υπανθρώπων. Οτιδήποτε διαφορετικό πρέπει να εξοντώνεται με απώτερο σκοπό τη δημιουργία της άριας φυλής που θα αποτελείται από μια μάζα άβουλων και πειθήνιων στρατιωτών. Ο απόλυτος ολοκληρωτισμός…

Δεν είναι τυχαίο ότι η Χ.Α. τρέχει καμπάνια για τη δημιουργία τράπεζας αίματος «μόνο για Έλληνες», εκφράζοντας ευθέως τη φασιστική αντίληψη για φυλετικό διαχωρισμό και ιεράρχηση. Εκτός του ότι η αποκρουστική ιδέα για μια καθαρή και άρια φυλή είναι εκ των πραγμάτων φαντασιακή, το αίμα ως αδιαπραγμάτευτο ζωτικό αγαθό γίνεται εργαλείο ιδεολογικής χειραγώγησης και προπαγάνδας.

Το να ψηφίζει κάποιος Χ.Α. μονάχα ως ψήφος διαμαρτυρίας δε μπορεί να εκληφθεί. Η ψήφος στις εκλογές σημαίνει ούτως ή άλλως ανάθεση εξουσίας σε κάποιους άλλους να αποφασίζουν εν λευκώ για εμάς. Η επιλογή σταυρού στη Χ.Α. σηματοδοτεί κάτι πολύ παραπάνω από μια άλλη πολιτική πρόταση αφού με αυτή την κίνηση ενδυναμώνεται η πιο αποκρουστική και απάνθρωπη ιδεολογία, νομιμοποιείται ο φασισμός και  οπλίζονται τα χέρια δολοφόνων. Και δε μπορεί κανείς να ισχυριστεί πως δε γνωρίζει, μιας και οι συμμορίες των Ελλήνων νεοναζί διαπράττουν εγκλήματα καθημερινά, και μάλιστα χωρίς κανένα ίχνος ντροπής τα προπαγανδίζουν κιόλας.

Αυτές τις μέρες στην Κοζάνη γίνεται προσπάθεια από τη Χ.Α. για οργάνωση σε τοπικό επίπεδο. Μέρος αυτής της προσπάθειας είναι και η πρόθεση τους (κατόπιν εντολών από τα κεντρικά) να ανοίξουν γραφεία. Όμως -δεκαετίες τώρα- οι δρόμοι, οι πλατείες, οι τοίχοι και το σύνολο αυτής της πόλης έχει κρατηθεί καθαρό από κάθε τι που έχει να κάνει με δράση νεοναζί. Και φυσικά δεν είμαστε εδώ απλώς για να υπενθυμίσουμε το γεγονός αυτό. Είμαστε εδώ για να σπάσουμε τα αυγά του φιδιού πριν αυτά εκκολαφτούν. Και αποφασισμένοι για αυτό, καλωσορίζουμε όποιον και όποια θέλει να συνδράμει προς αυτή την κατεύθυνση.

ΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ ΒΑΘΙΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΤΟΝ 

ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ

ΤΣΑΚΙΣΕ ΤΟΝ

Αντιφασίστες/Αντιφασίστριες Κοζάνης

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *