Νύχτα 9ης προς 10ης Νοεμβρίου, Γερμανία 1938

Ο όρος kristanllnacht (κριστανλαχτ που σημαίνει στα γερμανικα “η νύχτα των κρυστάλλων”) περιγράφει το μαζικό πανεθνικο πογκρομ στη Γερμανία και στην Αυστρία, στόχος ηταν οι εβραιοι πολίτες της χωρας και αποτέλεσε την απαρχή του ολοκαυτώματος.

Αφορμή  στάθηκε η δολοφονία του γραμματέα της γερμανικής πρεσβείας Ερνστ Φον Ρατ στο Παρίσι απο ενα γερμανοεβραιο ονόματι  Χερσελ Γκρινσπαν. Ο Χερσελ που ειχε διαφύγει στο Παρίσι,  έλαβε γράμμα απο την οικογένεια του, το οποίο περιγράφει τις φρικτές συνθήκες που έζησαν κατα την απέλαση.Αναζητωντας τροπο να τους ανακουφισει , εκανε επανειλημμένες εκκλήσεις προς τον Ερνστ φομ Ρατ. Τελικα με τη βοήθεια ποτε να μην έρχεται ο Γκρισπαν  πυροβόλησε τον Φομ Ρατ στο στομάχι  στις 7 Νοεμβρίου τραύμα που εμελε να οδηγήσει στον θάνατο του εννια μερες μετα στις 9 Νοεμβρίου.

Αποτέλεσμα αυτής της δολοφονίας ηταν να ξεκινήσει ενα μαζικό πογκρομ εναντίον των Εβραίων κατοίκων σε ολόκληρη τη Γερμανία. Πρωτεργατης αυτής της ¨αυθορμητης ¨αντίδρασης ηταν ο Ραινχαρτ Χαιντριχτ (στέλεχος των ss δεύτερος στην μεραρχια μετα τον Χαινριχ Χιμλερ και πρωτοστάτης της τελικής λύσης του σχεδίου των Ναζί για το εβραϊκό ολοκαύτωμα).

Ο απολογισμός αυτής της της ¨αυθορμητης ¨ αντίδρασης ηταν να καταστραφούν 1574 συναγωγες , πάνω απο 7000 καταστήματα και ενας αριθμός περισσότερος αυτών των 30.000 να οδηγηθουν σε στρατόπεδα συγκεντρωσης, με τον ακριβή αριθμό των θανάτων να κυμαίνεται μεταξυ 36 και 200 περίπου ατόμων για τις δυο μερες που διήρκεσαν οι αναταραχές.. Συνολικά μαζι με τους θανάτους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης ο αριθμός των θανάτων φτάνει  περίπου στις 2000 με 2500.

Στην ελλαδα τέτοιες νύχτες (μικροτερης δυναμικης σιγουρα) αρχισαν να αποτελουν καθημερινοτητα καθως πυκνα συχνα βλεπουμε πογκρομ  με πρωτοστατες τους οπαδούς του νέο φασιστικου  κόμματος της χρυσής αυγής. Πογκρομ οπως αυτα που διαδραματίστηκαν πρόσφατα στην αθηνα και παλιοτερα στην Πάτρα. Πογκρομ που η κοινή γνώμη δεν εχει καταδικάσει κρατώντας ουσιαστικά μια ουδετερη στάση δίνοντας ετσι την ηθική νομιμοποίηση σε ρατσιστικες επιθεσεις τέτοιες μορφης.

Το μέλλον ίσως να φαντάζει δυσοιωνο αν αυτη η κοινωνία φτάσει σε ενα τετοιο επιπεδο που ο γενικος αφορισμος εναντιον των μεταναστων, ως κυρία αιτία της κρίσης, κατάληξει να  γινει συνειδητη εκφραση μισους. Στην Γερμανία η νομιμοποιηση στις συνειδήσεις των Γερμανών το  ειχε επιτευχθει απο τον  υπουργόςπροπαγάνδας Γκεμπελς. Στην ελλαδα αυτο το ρόλο εχουν οι διάφοροι κονδύλοφοροι του συστήματος οπως τα ΜΜΕ, τα σχολεία, η εκκλησία και όσα αλλα εργαλεία βρίσκονται στην ευχέρεια του συστήματος.

Σε ολα αυτα, πρεπει εμεις, με την αντι πληροφόρηση μας, με τις δράσεις μας και με το κοινωνικό μας προσωπο να καταστήλουμε τέτοιες πρακτικές. Να κάνουμε την κοινωνία να αποβάλει την ξενοφοβία και οτιδήποτε ρατσιστικό κατάλοιπο εχει,

για μια κοινωνία ισότητας και αλληλεγγύης…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *