Ρέθυμνο : Αντιφασιστική συγκέντρωση ματαίωσε εκδήλωση της Χ.Α.

 

Σήμερα είχε προγραμματιστεί κοπή πίτας από την Χ.Α. στις 21:00 σε τουριστική ταβέρνα (που αυτή την περίοδο ήταν κλειστή) στο παλιό λιμάνι του Ρεθύμνου. Όλοι οι αντιφασίστες της πόλης το γνώριζαν από πολλές μέρες και είχαν προετοιμάσει δράσεις. Από κοινού το Αντιφασιστικό μέτωπο. ο α/α χώρος, η ΚΕΕΡΦΑ, η α.δ.ρε. (αντιφασιστική δράση ρεθύμνου), η Ανοικτή Λαϊκή Συνέλευση και πλήθος άλλων αντιφασιστών καθώς και συντρόφων αντιφασιστών από τα Χανιά,  ξεκίνησαν να συγκεντρώνονται από τις 18:00 στην πλατεία, έξω από την εν λόγω ταβέρνα. Συνολικά μαζεύτηκαν περίπου 120 – 150 άτομα και απέκλεισαν και τις δυο εισόδους της ταβέρνας ταυτόχρονα με μικροφωνική και αντιφασιστικά πανό. Νωρίτερα είχε προηγηθεί μικροσυμπλοκή μεταξύ 10 περίπου φασιστών (σουμπεριτών) και 6-7 αντιφασιστών μέσα σε κατάστημα γνωστής αλυσίδας fast food, την ώρα που  οι σουμπερίτες (φασίστες)  έπαιρναν καφέ. Μετά από αυτό ήρθε μια διμοιρία και τους απομάκρυνε.

Αποκλείσθηκαν και οι δυο δρόμοι που οδηγούσαν στην πλατεία αυτή, ο κεντρικός από δυνάμεις ΜΑΤ με πλήρη εξάρτηση και πλήθος ασφαλιτών που έβγαζαν συνέχεια φωτογραφίες το μέτωπο της συγκέντρωσης, ενώ από την άλλη πλευρά που ερχόταν διαμέσου του παλιού λιμανιού, υπήρχαν δυνάμεις του λιμενικού που ενισχύθηκαν αργότερα από την ΕΙΔ.ΑΣ.Υ.Δ.Ε.. Όσο περνούσε η ώρα διάφοροι φασίστες (νεαρής κυρίως ηλικίας) προσπάθησαν να πλησιάσουν την συγκέντρωση μεμονωμένα, είτε λόγω άγνοιας, είτε για να μετρήσουν τις δυνάμεις μας. Δεν σημειώθηκε κανένα επεισόδιο αλλά απομακρύνθηκαν όλοι τους από την περιφρούρηση. Ταυτόχρονα όλη την ώρα υπήρχαν κάποιοι από αυτούς που  κάθονταν στο διπλανό fast food και παρακολουθούσαν, προστατευμένοι από τις δυνάμεις των ΜΑΤ. Επίσης όλη την ώρα, γίνονταν αντιληπτά οχήματα που περνούσαν για να παρατηρήσουν την συγκέντρωση.

Αφού η αντιφασιστική συγκέντρωση κατάφερε να ματαιώσει την εκδήλωση τους και αφού ειπώθηκαν πολλά αντιφασιστικά, αντικρατικά συνθήματα και αλληλεγγύης στους αυτοδιαχειριζόμενους χώρους και τις καταλήψεις, αποφασίστηκε να γίνει πορεία στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου, καθώς υπήρξε η πληροφόρηση πως ομάδα 30 περίπου φασιστών, γύριζε στα στενά και φώναζε συνθήματα. Μάλιστα πέρασαν έξω από το Στέκι των Πολιτιστικών Ομάδων του Πανεπιστημίου Ρεθύμνου και έσκισαν όλες τις αφίσες για τις εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα σε αυτό. Καθώς η πόρτα του ήταν ανοιχτή κάποιοι από αυτούς θέλησαν να μπουν και μέσα αλλά εμποδίστηκαν από δικούς τους (όπως άκουσαν τους διαλόγους τους, όσοι βρίσκονταν μέσα στο Στέκι εκείνη τη στιγμή).

Η πορεία ξεκίνησε περίπου στις 21:30. Στην αρχή τα ΜΑΤ προσπάθησαν να την εμποδίσουν αλλά όταν κατάλαβαν πως θα γίνει πορεία έκαναν στην άκρη και την ακολουθούσαν σταθερά, μαζί με συνοδεία ασφαλιτών που έβγαζαν συνέχεια φωτογραφίες. Διαμέσου των στενών της παλιά πόλης κατέληξε στο Στέκι όπου και σταδιακά διαλύθηκε. Πολύς κόσμος παρέμεινε εκεί καθώς πληροφορηθήκαμε, ότι μια ομάδα 40-50 φασιστών έκαναν πορεία στην πόλη, ακολουθούμενοι πλέον αυτοί από τα ΜΑΤ. Η πορεία τους πήγε στα Δικαστήρια της πόλης όπου και διαλύθηκε. Φυσικά η δεύτερη συγκέντρωση έξω από το Στέκι γινόταν υπό την εποπτεία ασφαλιτών. Μετά από λίγη ώρα, ξεκίνησαν να περνάνε μπροστά από το Στέκι, μεμονωμένα φασίστες για να ελέγξουν αν περιφρουρείται. Σύντροφοι αντιφασίστες παραμένουν ακόμα και τώρα εκεί.

Σήμερα δόθηκε ακόμα ένα ξεκάθαρο μήνυμα από τους αντιφασίστες της πόλης του Ρεθύμνου, πως αγωνίζονται συνέχεια για να μην επιτρέψουν την εξάπλωση των φασιστικών – νεοναζιστικών ιδεών στην πόλη. Ο όγκος της πορείας του Σαββάτου 12/01 και η σημερινή αντιφασιστική συγκέντρωση, αποτελούν δυο ηχηρά μηνύματα προς τους κρατικούς και παρακρατικούς, πως ο κόσμος του Ρεθύμνου δεν κοιμάται, αλλά αγωνίζεται σε όλα τα κοινωνικά μέτωπα.

ΥΓ. Για όσους δεν είδαν την “Μηχανή του Χρόνου” σουμπερίτες ονομάζουμε στην Κρήτη τους προδότες Κρητικούς που εντάχθηκαν στο στρατιωτικό σώμα του νεοναζί σφαγέα Σούμπερτ και κατάσφαξαν τόσα χωριά στην Κρήτη υπό τις διαταγές του.

ΤΟΣΑ ΧΩΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

ΚΑΨΑΝ ΟΙ ΝΑΖΙ

ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΧΩΡΑΝΕ 

ΣΕ ΤΟΥΤΟ ΤΟ ΝΗΣΙ

mpalothia.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *