ΠΕΡΙ ΦΑΣΙΣΜΟΥ-ΘΕΣΕΙΣ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ

 

Σήμερα, ο καθημερινός φασισμός και όχι ο ιστορικός ξεκινάει, εκφράζεται και εκδηλώνεται:

·         Από τους νοικοκυραίους.

Ο καθημερινός φασισμός σήμερα δεν συναντάται αποκλειστικά σε ναζιστικούς χαιρετισμούς και ξυρισμένα κεφάλια νεοναζιστών, αλλά επεκτείνεται στο σύνολο σχεδόν του κοινωνικού φάσματος. Γεννάται στις ευνουχισμένες σκέψεις, στην καταπίεση και στην στέρηση κάθε λογής ελευθερίας. Φυσικά, δεν υπάρχει καλύτερος εκφραστής αυτών των στερήσεων από τον Έλληνα νοικοκυραίο και μικροαστό. Ο φασισμός και οι αντιλήψεις του αναπτύσσονται σε κάθε πράξη της καθημερινότητάς του.

Από το πούλημα εθνικού τσαμπουκά  σε κάθε κατατρεγμένο μετανάστη στο κέντρο της Αθήνας, μέχρι την επίδειξη κομπλεξικής εθνικής ανωτερότητας. Από τις συχνές επισκέψεις των Βορειοελλαδιτών για φτηνό σεξ στα Βαλκάνια, μέχρι το αντριλίκι των οικογενειαρχών που ξεδίνουν σε γυναίκες που έχουν  παράνομα και χωρίς την θέληση τους  εκπορνευτεί. Από τα κλισέ τύπου: ‘οι ξένοι φταίνε για την ανεργία’ και ‘οι μετανάστες αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία στην Αθήνα’ μέχρι την δουλική του σχέση με το χρήμα και την ιδιοκτησία, κάθε νοικοκυραίος αποδεικνύει όλο και πιο συχνά το μίσος του για οτιδήποτε διαφορετικό και την ετοιμότητά του να γίνει φορέας εξάπλωσης φασιστικών πρακτικών και πολιτικών. Μήτρα τέτοιων καθημερινών συμπεριφορών φυσικά είναι η έντονα ιεραρχική και καταπιεστική δομή της  ελληνικής οικογένειας που ευνουχίζει την ελευθερία της σκέψης  κάθε παιδιού, ταΐζοντας το από μικρό με ιδεολογήματα του τύπου ‘Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια’. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν, ακόμη και με αυτά τα λίγα, ότι κάθε νοικοκυραίος αποτελεί τον καταλληλότερο δέκτη για την υιοθέτηση και αναπαραγωγή κάθε εμετικού φασιστικού ιδεολογήματος. Ας μιλήσουμε όμως και για τον πομπό…

·         Καπιταλιστικό κράτος – Αφεντικά.

Κράτος και αφεντικά, ζητώντας καθημερινά όλο και περισσότερο φιλήσυχους και υποταγμένους  υπηκόους, προχωρούν στον εκφασισμό της κοινωνίας, προσδίδοντας όλο και πιο πολλά ολοκληρωτικά χαρακτηριστικά στο καθεστώς τους. Ο φασισμός πλέον είναι παντού.

Καταστολή κάθε προσπάθειας συλλογικής αντίδρασης, βασανισμοί κρατουμένων στα αστυνομικά τμήματα, εκκένωση αυτοοργανομένων χώρων, δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης μεταναστών, οργανωμένα πογκρόμ εναντίον τους στις μεγαλουπόλεις, δημοσίευση φωτογραφιών οροθετικών γυναικών και στοχοποίησή τους ως ‘δημόσιος κίνδυνος’, αποτελούν μόνο κάποια παραδείγματα ωμής φασιστικής επιβολής του κράτους.

Όμως και σε ψυχολογικό, ατομικό επίπεδο η τρομοκρατία καλά κρατεί. Μπάτσοι σε κάθε γωνία σε κόβουν από την κορφή ως τα νύχια πίνοντας το καφεδάκι τους, ομάδες ΔΙΑΣ και περιπολικά αλωνίζουν συνεχώς στους δρόμους με αναμμένους φάρους λες και ζούμε σε πόλεις φυλακές και δεκάδες επισκέψεις της αντιτρομοκρατικής σε σπίτια συνοδευόμενες με προσαγωγές και ανακρίσεις, ακόμα και μαθητών (Ιερισσός Χαλκιδικής), συνθέτουν το τοπίο του φασισμού στην καθημερινότητα.

Για κάποιους όμως υπάρχει και το χρήμα. Άθλιες συνθήκες εργασίας, ανασφάλιστοι εργαζόμενοι με πενιχρούς μισθούς και θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα, εμπορευματοποίηση δημόσιων χώρων όπως πλατείες και παραλίες αλλά και κοινωνικών αγαθών και μέσων παραγωγής. Λεηλασία του περιβάλλοντος και ολική καταστροφή του για να πλουτίζουν τράπεζες και αφεντικά. Εν τω μεταξύ η εξαθλίωση της κοινωνίας γίνεται όλο και περισσότερο αισθητή. Άπειρα ράντζα σε διαδρόμους νοσοκομείων, ουρές ανέργων έξω από τον Ο.Α.Ε.Δ για επίδομα ανεργίας και συνταξιούχων έξω από φαρμακεία αποτελούν καθημερινή εικόνα στα αστικά κέντρα. Όπως είπαμε όμως για κάποιους υπάρχει το χρήμα. Για όλους τους υπόλοιπους υπάρχει κρίση. Και τι κάνει κάθε καπιταλιστικό κράτος για να διαχειριστεί την κρίση και την αναταραχή και για να επιβληθεί; Χρησιμοποιεί τον φασισμό και κάθε εμετικό δεκανίκι που διαθέτει. Επιστρατεύει τους φασίστες…

·         Φασίστες-Νεοναζί-Χρυσή Αυγή.

Η δράση των νεοναζί και η εκλογική τους άνοδος έρχονται σαν αποτέλεσμα όλων των προαναφερθέντων. Η Χ.Α αποτελεί το ανεπίσημο εκτελεστικό όργανο του κράτους, το οποίο υλοποιεί οτιδήποτε δεν μπορεί να εκτελέσει το κράτος έξω από τα πλαίσια της καθεστωτικής νομιμότητας.

Έτσι γινόμαστε θεατές στυγνών δολοφονιών μεταναστών από χρυσαυγίτες,  δημιουργίας ρατσιστικών επιτροπών κατοίκων από φασίστες, παιδομαζώματος για την εμπέδωση της φασιστικής ιστορίας στα γραφεία τα Χ.Α και άλλων αηδιαστικών δηλώσεων-εκδηλώσεων νοσταλγίας ναζιστικών καθεστώτων και πρακτικών. Επειδή όμως και η Χ.Α ένα κόμμα είναι και ψηφαλάκια ζητάει, αντιλαμβανόμαστε πλέον ένα είδος γελοίου εθνικιστικού λαϊκισμού που εκδηλώνεται με συσσίτια εθνικοφροσύνης με επίδειξη ταυτότητας, με αστείες αιμοδοσίες μόνο για άριους και με σκηνοθετημένα περιστατικά της συνοδείας γιαγιάδων στα ΑΤΜ για να παραλάβουν τα λεφτάκια τους.  Και επειδή μια ζωή τσιράκια των αφεντικών ήταν και είναι, φροντίζουν και για εξεύρεση εργασίας μόνο για Έλληνες με μεροκάματο πολύ μικρότερο από το βασικό και φυσικά ανασφάλιστη εργασία. Έλληνες πειθαρχημένους εργαζόμενους δηλαδή που θα ψηφίζουν Χ.Α.

 

Μπροστά σε όλα αυτά, στη συντονισμένη προσπάθεια εκφασισμού της κοινωνίας, ως αντιφασίστες-τριες, παίρνουμε θέση απέναντι σε κάθε μορφή επιβολής από όπου και αν αυτή προέρχεται και μαχόμαστε ενάντια σε οτιδήποτε σπείρει το φασισμό, το φόβο και την τρομοκρατία. Λειτουργούμε συλλογικά και αντιιεραρχικά, στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε οποιονδήποτε δέχεται καταστολή από το κράτος και τα δεκανίκια του, γιατί ο φασισμός είναι οποιαδήποτε μορφή τυραννίας και ρατσισμού. Μην περιμένετε να μας δείτε μονάχα απέναντι σε ανδρείκελα με ξυρισμένα κεφάλια και μπάτσους. Θα είμαστε οπουδήποτε καταπατάται η αξιοπρέπεια και θα αγωνιζόμαστε για αυτήν. Εξάλλου για αυτήν την αξιοπρέπεια ζούμε.

Απρίλης 2013

Αντιφασίστες-τριες Κοζάνης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *