Ενημέρωση από την αντιφασιστική πορεία στην Πτολεμαΐδα

 

Ούτε στην Εορδαία, ούτε πουθενά!

Τσακίστε τους φασίστες σε πόλεις και χωριά!!!

IMG_2984

Αντιφασιστική συγκέντρωση και πορεία πραγματοποιήθηκε σήμερα Σάββατο 6 Απρίλη το απόγευμα στην Πτολεμαΐδα. Αφορμή στάθηκαν οι 2 φασιστομαζώξεις που (όπως συνηθίζει πάντα η Χ.Α.) ανακοινώθηκαν μόλις 2 μέρες πριν. Η πρώτη, προγραμματισμένη στις 5 στο καφέ Splendor στο κέντρο της Πτολεμαΐδας και η δεύτερη μόλις μια ώρα νωρίτερα, δηλαδή στις 4, στο αποστακτήριο Προκόπη το οποίο βρίσκεται στον περιφερειακό της Πτολεμαΐδας με επίδειξη μάλιστα… αστυνομικής ταυτότητας(!). Το κάλεσμα της πρώτης μάζωξης το υπέγραφε το γραφείο τύπου της Χ.Α. Κοζάνης-Δυτικής Μακεδονίας με ομιλητή τον νεοναζί βουλευτή Αρτέμη Ματθαιόπουλο και το δεύτερο οι  Έλληνες Εθνικιστές Εορδαίας με ομιλητή πάλι τον Αρτέμη Ματθαιόπουλο(!!!). Το δεύτερο κάλεσμα όμως δεν ήταν γραπτό να μείνει και πολύ στην δημοσιότητα αλλά και ούτε να πραγματοποιηθεί. Δυο-τρείς ώρες αφότου δημοσιοποιήθηκε στα τοπικά διαδικτυακά ειδησεογραφικά site άρχισε μυστηριωδώς να εξαφανίζεται και να καταργείται… Γιατί άραγε;

097

Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή.

Στις 4 στην κεντρική πλατεία της πόλης και μετά από κάλεσμα της πρωτοβουλίας «Εορδαία ενάντια στον φασισμό τον ρατσισμό και την ξενοφοβία» και των αναρχικών Πτολεμαΐδας έχει στηθεί μικροφωνική και αρχίζει να μαζεύεται κόσμος στηρίζοντας την αντιφασιστική συγκέντρωση. Από το μικρόφωνο διαβάζονται κείμενα ομάδων της περιοχής που συμμετέχουν. Κατά τις 5, οπότε και ο κόσμος της αντιφασιστικής διαδήλωσης είναι περίπου 70 άτομα και ενώ έχει ήδη περικυκλωθεί από δεκάδες μπάτσους κάνουν την εμφάνιση και τα ΜΑΤ λίγα μέτρα πιο πάνω από την συγκέντρωση δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο ένα τοίχος προστασίας στο καφέ όπου έχουν πλέον έρθει οι νεοναζί και ο βουλευτής τους. Καμιά 20-25 άτομα όλοι κι όλοι.

070

Τότε ήταν που από διάφορες πηγές επιβεβαιώθηκε πως ο Ματθαιόπουλος δεν επρόκειτο να μιλήσει στο αποστακτήριο Προκόπη, κάτι που οι Έλληνες Εθνικιστές Εορδαίας επέμεναν να διαφημίζουν, ακόμη και μια μέρα πριν, με την ρήψη εκατοντάδων φέιγ βολάν σε γειτονιές της πόλης. Επίσης τότε, άρχισε να μαθαίνεται πως στο αποστακτήριο φασίστες πλακώνονται μεταξύ τους, από την μια πλευρά οι ντόπιοι (Έλληνες Εθνικιστές Εορδαίας) και από την άλλη οι υπόλοιποι (Κοζανίτες, Καστοριανοί και συνοδεία Ματθαιόπουλου) διαφωνώντας για διάφορα ζητήματα μεταξύ των οποίων πως θα κινηθούν σε σχέση με την αντιφασιστική συγκέντρωση.

IMG_2975

Είναι γεγονός ότι τελικά ο βουλευτής τους και η κεντρική γραμμή της συμμορίας που εκφράστηκε και από τους φασίστες των γραφείων της Κοζάνης έριξαν άκυρο και αδειάσανε ακόμη και με δηλώσεις τους στα τοπικά μ.μ.ε. τους ντόπιους Έλληνες Εθνικιστές Εορδαίας και βγάλανε εκτός κεντρικής γραμμής, οπότε και άκυρη, την ομιλία του Ματθαιόπουλου στο αποστακτήριο του… «συναγωνιστή». Τα λιγοστά μέλη του κόμματος του 12% (που ακόμη πιο λιγοστά εξ αυτών ήταν από την Πτολεμαΐδα) ήταν ασφαλείς στον πρώτο όροφο του (κατά τα άλλα «δημοκρατικού») καφέ Splendor με ΜΑΤ, ΟΠΚΕ και ΔΙΑΣ από κάτω να τους φυλάνε.

071

Την ώρα λοιπόν που οι φασίστες είχαν σπάσει στα δυο και οι ντόπιοι εξ αυτών μάθαιναν για τα καλά τι θα πει στρατιωτική πειθαρχία και τυφλή υπακοή και ενώ παράλληλα η περιφερόμενη γκρούπα των νεοναζί έπινε frappé, κάπνιζε Marlboro (lights) και αποφάσιζε την ελληνοποίηση των λέξεων frappé (φραπές) και Marlboro (Μάλμπουρο), οι συγκεντρωμένοι στην κεντρική πλατεία αντιφασίστες, αψηφώντας τις απειλές των μπάτσων πως η όποια προσπάθεια πραγματοποίησης πορείας θα αντιμετωπιστεί με άμεση καταστολή, ξεκίνησαν το αυτονόητο: πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

IMG_3005

Έτσι λοιπόν, οι δρόμοι ακόμη μιας πόλης μείνανε καθαροί από το εθνικιστικό παραλήρημα και τις εμετικές φιγούρες των φυσικών υποστάσεων της πιο απάνθρωπης ιδεολογίας. Η πορεία ξεκίνησε πηγαίνοντας στο εφικτά πιο κοντινό σημείο του καφέ στο οποίο ήταν σε εξέλιξη η φασιστομάζωξη. Εκεί, απέναντι από το φράγμα των ΜΑΤ και σε απόσταση αναπνοής από τους φασίστες η πορεία έκανε μια μικρή στάση και αφού φωνάχτηκαν αρκετά συνθήματα, συνεχίσαμε σε κεντρικούς δρόμους της πόλης με συνθήματα, σπρέι και τρικάκια καταλήγοντας και πάλι στην πλατεία όπου μας περίμενε κόσμος με την μικροφωνική, η οποία όλη την ενδιάμεση ώρα ήταν σε λειτουργία.

IMG_3011

Τελικά από ότι φαίνεται, το ενδεχόμενο δημιουργίας γραφείων της Χ.Α. στην Πτολεμαΐδα (της δεύτερης δηλαδή μεγαλύτερης σε πληθυσμό πόλης της Δυτικής Μακεδονίας) απομακρύνεται αισθητά.

Περαστικά τους…

cid_ii_13de32d69c172ce0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *