Χρυσός και Β.Α. Χαλκιδική. Μια καταστροφική σχέση

 

ΠΟΡΕΙΑ – ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
12:00 μ.μ
ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ

Τα τελευταία χρόνια οι κάτοικοι των χωριών Ιερισσός και Μ. Παναγιά, στη Β.Α. Χαλκιδική, αντιστέκονται σθεναρά ενάντια στα σχέδια των χρυσοθήρων της «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» για την εγκατάσταση ανοιχτού μεταλλείου χρυσού στον τόπο τους. Σχέδια που αν πραγματοποιηθούν, θα επιφέρουν τον αφανισμό του αρχέγονου δάσους του όρους Κάκκαβος, στις Σκουριές, καθώς και των χωριών της περιοχής. Περίπου 4.000 στρέμματα δάσους σπάνιας βιοποικιλότητας, θα εκχερσωθούν. Στη θέση τους θα ανοίξει ένας κρατήρας με συνολική διάμετρο περίπου 2.000 μέτρων, ενώ θα δημιουργηθούν και φράγματα για την εναπόθεση 346 εκατ. τόνων αποβλήτων που θα προκύψουν από την επεξεργασία. Το όρος Κάκκαβος, κύριος υδροφορέας της Β.Α. Χαλκιδικής, θα αποστραγγιστεί, με τα χωριά της περιοχής να μένουν χωρίς πόσιμο νερό. Τοξική μεταλλευτική σκόνη θα σκεπάσει την ευρύτερη περιοχή, ενώ το λιμάνι του Στρατωνίου θα μετεξελιχθεί σε μεταλλευτικό λιμάνι, με εκατομμύρια κυβικά στερεών λυμάτων να διακινούνται μέσω αυτού. Μέχρι και σήμερα, ο αγώνας των κατοίκων και των αλληλέγγυων εξελίσσεται και εκδηλώνεται πολύμορφα, ανυποχώρητος μπροστά στα σχέδια του κράτους και του κεφαλαίου.

Οι αντιστάσεις που αναπτύχθηκαν ενάντια στα μεταλλεία χρυσού πυροδότησαν πλήθος κινητοποιήσεων τόσο στο όρος Κάκκαβος, όσο και στα χωριά της Β.Α. Χαλκιδικής. Ο αγώνας που διαμορφώθηκε ήρθε να διαδεχθεί άλλους, παλαιότερους και μάλιστα νικηφόρους αγώνες στη πληγωμένη από το χρυσό Χαλκιδική, απέναντι σε αντίστοιχα παλαιότερα καταστροφικά σχέδια του παρελθόντος. Έτσι, το κράτος αξιοποιώντας τη γνώση που του απέφεραν οι ήττες του παρελθόντος, από τη πρώτη στιγμή σπεύδει να καταστείλει κάθε προσπάθεια παρεμπόδισης των αδηφάγων σχεδίων του κεφαλαίου. Για να το επιτύχει, αξιοποιεί όλα τα μέσα που διαθέτει. Είτε άμεσα, εντείνοντας τις κατασταλτικές μεθόδους, είτε έμμεσα, με το μεθοδικό διχασμό της τοπικής κοινωνίας, με άξονα την ανάπτυξη που θα επιφέρει νέες θέσεις εργασίας – δουλίας ως δέλεαρ.

Αναιρώντας το μύθο των νέων ευκαιριών για εργασία, αξίζει ν’ αναφερθεί το γεγονός πως οι εργαζόμενοι σε μεταλλεία έχουν μικρό προσδόκιμο επιβίωσης. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στη συχνότητα των εργατικών ατυχημάτων/δολοφονιών αλλά και στην αναπόφευκτη παρουσία βαρέων μετάλλων στον ανθρώπινο οργανισμό. Εκτός αυτού βέβαια, ο ορατός κίνδυνος μόλυνσης των επιφανειακών αλλά και των υπόγειων υδάτων, καθώς και η μελλοντική ακαταλληλότητα του εδάφους θα πλήξουν τους τομείς της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και της αλιείας. Τομείς εργασίας που τώρα απασχολούν πολλούς από τους κατοίκους.

Το κράτος βλέποντας τα συμφέροντα του να έρχονται σε σύγκρουση με αυτά της κοινωνίας, δεν άργησε να φανερώσει το πραγματικό του πρόσωπο. Έτσι, εξαιτίας των αγωνιστικών κινητοποιήσεων και με πιο πρόσφατη την επίθεση – σαμποτάζ που πραγματοποιήθηκε από αγωνιστές την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013 σε παράνομο εργοτάξιο της εταιρείας, στις Σκουριές, ο κατασταλτικός κλοιός στην περιοχή αρχίζει να σφίγγει όλο και περισσότερο. Οι προσαγωγές – απαγωγές κατοίκων αλλά και αλληλέγγυων, καθώς και ο εξαναγκασμός για λήψη δείγματος DNA, έγιναν μέρος της καθημερινότητας. Μιας καθημερινότητας που ορίζεται από την επιβολή μιας νέας συνθήκης τρομοκράτησης της τοπικής κοινωνίας που παράλληλα, στοχεύει και στον παραδειγματισμό όλων όσων μελλοντικά σκοπεύουν να σταθούν απέναντι σε άλλα καταστροφικά σχέδια του κράτους και του κεφαλαίου, πάντα στο βωμό της ανάπτυξης.

Στα πλαίσια λοιπόν αυτής της νέας συνθήκης, την Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013, πολυάριθμος στρατός από ΜΑΤ και ΕΚΑΜ εισέβαλε στην Ιερισσό. Οι κάτοικοι του χωριού αντιστάθηκαν μαζικά και σθεναρά στις επιθέσεις της αστυνομίας, που εκδηλώθηκαν με βία, αλόγιστη χρήση δακρυγόνων (ακόμα και σε βάρος μαθητών που βρισκόντουσαν εκείνη την ώρα εντός του σχολείου) και εισβολή σε σπίτια. Ακολούθως και όπως συνηθίζεται άλλωστε, ανέλαβαν δράση τα καθεστωτικά ΜΜΕ. Πιστά φερέφωνα των αφεντικών τους, φρόντισαν να παραπληροφορήσουν αλλά και να λασπολογήσουν σε βάρος των κατοίκων.

Αλληλεγγύη στους διωκόμενους αγωνιστές

Κι ενώ οι προσαγωγές συνεχιζόντουσαν, την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013 ήρθε να προστεθεί ένα ακόμα κομμάτι στο πάζλ της καταστολής που έχει στήσει το κράτος. Η εισαγγελέας Χαλκιδικής ασκεί ποινικές διώξεις κατά παντός υπευθύνου με 7 κακουργήματα (μεταξύ άλλων αυτά της εγκληματικής οργάνωσης, της απόπειρας ανθρωποκτονίας, της κατοχής εκρηκτικών υλών, της έκρηξης και του εμπρησμού) και 11 πλημμελήματα για την επίθεση της 17ης Φεβρουαρίου στο εργοτάξιο. Οι ποινικές διώξεις ακόμα δεν έχουν προσωποποιηθεί, η δικογραφία όμως βρίσκεται στα χέρια του ανακριτή, ο οποίος και θα εξειδικεύσει τις κατηγορίες. Το κράτος επιστρατεύοντας ένα στημένο κατηγορητήριο, ποινικοποιεί τον δίκαιο αγώνα των κατοίκων. Ένα κατηγορητήριο που στηρίζεται στη διασταύρωση γενετικού υλικού (είχε φροντίσει να δημιουργήσει μία άτυπη τράπεζα DNA των κατοίκων της περιοχής), καθώς και σε στοιχεία –και όχι συνομιλίες- που προέκυψαν από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου δεκάδων κατοίκων.

MIΛΩΝΤΑΣ ΣΤΗ… ”ΓΛΩΣΣΑ ΣΑΣ”

Η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» ανήκει κατά 95% στην καναδική πολυεθνική Eldorado Gold και κατά 5% στον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ, του “εθνικού εργολάβου” Μπόμπολα. Το Δεκέμβριο του 2003, χωρίς διεθνή ανοικτό διαγωνισμό αλλά με απευθείας ανάθεση, παραχωρήθηκαν από το ελληνικό δημόσιο στην εταιρεία τα Μεταλλεία Κασσάνδρας έναντι του ποσού των 11εκ. ευρώ. Μόλις λίγους μήνες αργότερα, ανεξάρτητος οίκος αξιολόγησης υπολόγισε την αγοραία αξία των μεταλλείων στα 408εκ. ευρώ… Το 2008 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε πως το ελληνικό κράτος ενίσχυσε παράνομα την εταιρεία με 15,3 εκατ. ευρώ, ποσό που ζητήθηκε να επιστραφεί συν τους τόκους από την «Ελληνικός Χρυσός» στο ελληνικό δημόσιο. Παραδόξως όμως, το δημόσιο προσέφυγε εναντίον αυτής της απόφασης… Άξιος αναφοράς, ως ο κύριος αρωγός αυτής της επαπειλούμενης καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος, της τοπικής αγροτικής οικονομίας και της τοπικής κοινωνίας γενικότερα ήταν ο τότε υφ. Οικονομικών Χρήστος Πάχτας. Πλέον, συνεχίζει το εντεταλμένο έργο του από τη θέση του Δημάρχου του δήμου Αριστοτέλη (Χαλκιδικής), όπου ανήκουν γεωγραφικά τα ορυχεία. Όλα αυτά δε σημειώνονται για να μπούμε στη λογική του ότι μία επικερδής ή διαφανής επένδυση προς το συμφέρον του ελληνικού δημοσίου θα ήταν επιθυμητή , αλλά για να αποδομηθούν τα επιχειρήματα της εκάστοτε κυριαρχίας, ακόμη και με τα δικά της κριτήρια.

Δεν μας τρομάζουν, μας εξοργίζουν.

Τα εκμεταλλευτικά σχέδια του κράτους και του κεφαλαίου δεν τελειώνουν, ούτε αρχίζουν στη Β.Α. Χαλκιδική. Καθώς το κεφάλαιο αναζητά νέους πόρους για να αντλήσει υπερκέρδος, το κράτος θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να το διευκολύνει. Μερικά μόνο παραδείγματα του παρελθόντος όπως: ο Αχελώος, η Κερατέα, η Λευκίμμη και η Πάρνηθα, αποδεικνύουν πως το κράτος επικαλείται την «ανάπτυξη», το στρατηγικό σχέδιο με το οποίο παραπλανεί, καθώς επιτίθεται στην κοινωνία και τη φύση. Απέναντι σ’ αυτά τα σχέδια, προτάσσουμε την αλληλεγγύη και συσπειρωνόμαστε σε αυτοοργανωμένους και ακηδεμόνευτους κοινούς αγώνες, ενάντια σε όλους όσους καπηλεύονται, εμπορεύονται και λεηλατούν τις ζωές μας και τη φύση.

Ενάντια στα σχέδια κράτους και κεφαλαίου..

… ο ανυποχώρητος αγώνας για τη γη και την ελευθερία θα νικήσει!

contact@vogliamotutto.org

www.vogliamotutto.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *