Μαρτυρία απο την απαγωγή Τούρκου πολιτικού πρόσφυγα στην Αθήνα

 

bulut

Ημέρες μετά την επιστροφή του Τούρκου πρόσφυγα Μπουλούτ Γιαϊλά στην Τουρκία, αυτόπτης μάρτυρας περιγράφει τις στιγμές της αρπαγής του στα Εξάρχεια.

“Την Πέμπτη 30/5/2013 περίπου στις 10 μ.μ. έγινα αυτόπτης μάρτυρας αρπαγής ανθρώπου μέσα στο κέντρο της Αθήνας.

Στην οδό Σόλωνος 139 (γωνία) και Πατουσά, έξω από παρκαρισμένο όχημα ασημί χρώματος, μάρκας Peugeot με αριθμό κυκλοφορίας ΖΚΙ 8462, πέντε άνδρες με πολιτικά για άγνωστο λόγο γρονθοκοπούσαν με απεριόριστη βία έναν άνθρωπο.

Συνέχισα να παρευρίσκομαι εκεί, συγκεκριμένα στο απέναντι πεζοδρόμιο, σε απόσταση 2 – 3 μέτρων από το σημείο δράσης και να παρακολουθώ έντρομη την “επιχείρηση”.

Το μόνο που κατάφερνα να κατανοήσω ήταν τα αλλεπάλληλα χτυπήματα που δεχόταν στο σώμα και στο κεφάλι εκείνος ο άνθρωπος, όπως και την αδυναμία υπεράσπισης του εαυτού του από μια ανελέητη επίθεση δίχως τέλος.

Κατά τη διάρκεια των πρώτων εξελίξεων δεν είχα τη δυνατότητα να διακρίνω καθόλου το πρόσωπο του άνδρα, αφού το μπουλούκι που τον χτυπούσε φρόντιζε με κάθε τρόπο να μη φαίνεται.

Χαρακτηριστική εικόνα τα απλωμένα χέρια που έσφιγγαν αποπνικτικά το πρόσωπό του. Την αμέσως επόμενη στιγμή ο άνδρας προσπαθεί να φωνάξει, αλλά δεν ακούγεται τίποτα, παρά μόνο φιμωμένες λέξεις. Τότε καταλαβαίνω ότι του είχαν κλείσει το στόμα με κάποιο αντικείμενο”, θυμάται.

“Μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα όλα γίνονται πιο ξεκάθαρα. Οι πόρτες του αυτοκινήτου ανοίγουν, φαίνεται ότι πλέον βασικός στόχος του ξυλοδαρμού είναι ο εν λόγω άνδρας να ακινητοποιηθεί, να πάψει να προβάλλει οποιαδήποτε αντίσταση και να “φορτωθεί” στο όχημα (ΖΚΙ 8462) και ενώ η βία συνεχίζεται με ποικίλες μορφές (κεφαλοκλειδώματα, κλοτσιές, μπουνιές όπου έβρισκαν) καταφέρνουν να τσουβαλιάσουν τον άνθρωπο στο εσωτερικό του οχήματος.

Κάπου εκεί οι πόρτες σφραγίζουν. Στο αυτοκίνητο επιβιβάστηκαν οι τέσσερις απαγωγείς και ο απαχθείς, σαφώς παρ τη θέλησή του.

Δυο άνδρες της ομάδας κάθονται στις μπροστινές θέσεις (οδηγός, συνοδηγός) και δυο στις πίσω, όπου ανάμεσά τους βρίσκεται κι εκείνος. Η μάχη συνεχίζεται.

Ο απαχθείς με τα πόδια κολλημένα στο τζάμι σε ύπτια στάση, χτυπάει με όση προφανώς δύναμη του είχε απομείνει. Παράλληλα συνεχίζει να δέχεται χτυπήματα από τον έναν “συνοδό”, ενώ ο άλλος αποφασίζει να του σφίξει τον λαιμό.

Στη μάχη που δίνεται, κατά τη διάρκεια μιας απότομης κίνησης, κατάφερα να δω το πρόσωπό του, τα μαλλιά του και τον σβέρκο του. Ταυτόχρονα ο άνδρας φωνάζει μέσα από το φιμωμένο του στόμα λέξεις τις οποίες μου ήταν αδύνατο να κατανοήσω.

Βέβαια πόσο εύκολο θα ήταν με βουλωμένο στόμα στο εσωτερικό του οχήματος και εν ώρα μάχης να ακουστεί η φωνή του;

Ο ένας από τους άνδρες της ομάδας παραμένει έξω από το όχημα. Αλαφιασμένος επαναφέρει τα ρούχα του στη σωστή τους θέση και μαζεύει τα λευκά ακουστικά που του κρέμονται από τον λαιμό.

Όλες οι κινήσεις γίνονται πολύ γρήγορα. Αμέσως έρχεται σε συνεννόηση με τους υπόλοιπους της ομάδας (άνδρες στο εσωτερικό του αυτοκινήτου) λέγοντας: “Φύγετε εσείς και έρχομαι εγώ”.

Η ανταλλαγή των μαρτυριών

“Το όχημα αποχωρεί με επιτάχυνση συνεχίζοντας επί της οδού Σόλωνος με κατεύθυνση προς Πατησίων. Ο πεζός σχεδόν τρέχοντας κατευθύνεται προς την οδό Μπόταση.

Αμέσως βλέπω τη διακριτική παρουσία δύο αστυνομικών οχημάτων με αναμμένους φάρους, το ένα βρίσκεται στην Μπόταση και το άλλο στη συνέχεια της Σόλωνος αρκετά χαμηλά (συμβολή με Πατησίων).

Αμέσως περίπου δέκα σοκαρισμένοι άνθρωποι, έχοντας ζήσει τα προηγούμενα ως αυτόπτες μάρτυρες, πλησιάζουμε ο ένας τον άλλον προσπαθώντας να αποσαφηνίσουμε τα όσα είδαμε και να ανταλλάξουμε πληροφορίες.

Έχοντας αμέτρητα αναπάντητα ερωτήματα προσπαθούμε να καταλάβουμε από ποιο ακριβώς σημείο βγήκε ο άνδρας και για ποιο λόγο δέχτηκε την επίθεση αυτή. Να προσθέσω ότι υπάρχει μάρτυρας ο οποίος είχε διακρίνει την παρουσία μελών της συγκεκριμένης ομάδας τις προηγούμενες μέρες στο σημείο.

Συγκεκριμένα δήλωσε: “Μάλλον τον περίμεναν, του την είχαν στημένη”. Στη συνέχεια αφού η υποψία ότι το περιθώριο άνεσης της επιχείρησης προδίδει μάλλον αστυνομική παρέμβαση δεν βρίσκει σύμφωνους όλους τους μάρτυρες, και ενώ κάποιοι αποκλείουν το ενδεχόμενο οι συγκεκριμένες συμπεριφορές να ανήκουν σε σώματα ασφαλείας, αποφασίζουμε να καλέσουμε την αστυνομία και να δηλώσουμε το περιστατικό ως απαγωγή.

Προχωράμε στο τηλεφώνημα όπου ένας από τους αυτόπτες μάρτυρες με το προσωπικό του κινητό τηλέφωνο πραγματοποιεί την κλήση, ενημερώνει για την απαγωγή, δίνει τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος και τα προσωπικά του στοιχεία ώστε να ενημερωθεί για την υπόθεση.

Η καταγραφή του γεγονότος έχει πραγματοποιηθεί. Μη γνωρίζοντας τι έχει συμβεί και χωρίς να ξέρουμε τι άλλο να κάνουμε αποχωρούμε από το σημείο.

Και ενώ οι μέρες περνούν, έρευνες οι οποίες πραγματοποιούνται καθημερινά αποκαλύπτουν στοιχεία για την υπόθεση”, σημείωσε.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *