Τουρκία: Barikati παντού…

 

 

 

Όσο κι αν ακούγεται παράδοξο, η μόνη δυνατότητα που φαίνεται να υπάρχει για να μη φθαρεί το κίνημα είναι το κράτος να συνεχίσει την άγρια καταστολή σε βαθμό που να μην είναι ανεκτή και να προκαλέσει εκ νέου έναν μεγάλο γύρο συγκρούσεων στο δρόμο”. (communisation, 7 Ιουνίου: Οι συγκρούσεις λιγοστεύουν, η δημοκρατία θα αντεπιτεθεί;)

Πράγματι λοιπόν η άγρια καταστολή ηταν η αιτία αναζωογόνησης ενός κινήματος ταραχών, το οποίο με την πάροδο του χρόνου έφθινε αναγκαστικά καθώς δεν έβρισκε τον τρόπο να ολοκληρωθεί.

Η χθεσινή βάρβαρη καταστολή του κράτους είχε ως αποτέλεσμα να ξαναβγούν οι μάζες στους δρόμους των πόλεων της Τουρκίας. Οι μπάτσοι και η στρατιωτική χωροφυλακή τους μπλόκαραν σε πολλά σημεία και της Ιστανμπούλ και της Άγκυρα με αποτέλεσμα να γενικευθούν οι ταραχές. Στήθηκαν οδοφράγματα, ακόμη και σε κυριλέ γειτονιές και οι μάχες κράτησαν ολόκληρη τη χθεσινή νύχτα και τη σημερινή μέρα.

BM5oEhFCIAEgJTZ.jpg-large

Στην Άγκυρα οι μπάτσοι επιτέθηκαν στην κηδεία του Ethem Sarısülük. Στην Ιστανμπούλ τα μέσα μεταφοράς δε λειτουργουσαν κανονικά για να μη μπορεί ο κόσμος να κατεβαίνει στην Taksim. ΟΙ κάτοικοι της πόλης χτυπάνε τα κατσαρολικά για να δείξουν ότι ακόμη κι αν δεν είναι στο δρόμο συμμετέχουν με τον τρόπο τους. Οι μπάτσοι συνέλαβαν εθελοντές γιατρούς που περιέθαλπαν τραυματισμένους διαδηλωτές. Το μεσημέρι ξεκίνησαν σφοδρές συγκρούσεις και στην Άγκυρα. Σε όλες τις πόλεις προετοιμάζονταν διαδηλώσεις για το απόγευμα. Οι αναφορές για τραυματίες που έπρεπε να εγχειριστούν ήταν συνεχείς. Η κατάσταση ενός 14χρονου παιδιού που χτυπήθηκε από δακρυγόνα θεωρείται κρίσιμη. Η αστυνομία επιτίθεται στις προσυγκεντρώσεις και συλλαμβάνει κόσμο που γνωρίζει ότι συμμετέχει στις συγκρούσεις ακόμη και στο σπίτι του. H “Αλληλέγγυα Ταξίμ” έβγαλε ανακοίνωση με την οποία ζητούσε οι κάτοικοι να βοηθήσουν τους διαδηλωτές, να τους δώσουν ρούχα, παπούτσια, βρεγμένες πετσέτες… Παντού στήνονται οδοφράγματα. Η αστυνομία επιτίθεται ακόμη και στα νοσοκομεία.

 

Στην Κόνυα “νεολαίοι του AKP” επιτέθηκαν στους διαδηλωτές. Σήμερα προηγήθηκε γιγάντια διαδήλωση του Ερντογάν στην Istanbul στην οποία έκανε σαφές ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει. Οι οπαδοί του φώναζαν “ψέκασε τους, σπάστους τα χέρια”.

Αργά το απόγευμα και το βράδυ πλέον οι συγκρούσεις αφορούν δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές. Τι θα γίνει; Άγνωστο. Εκείνο όμως που γίνεται ολοένα και περισσότερο ορατό είναι ότι ο μόνος τρόπος για να συνεχιστεί η εξέγερση είναι να απεδαφικοποιηθεί, να μην αποκτήσει το έδαφος “της” απέναντι στο κράτος, δηλαδή να μην υπάρχει τρόπος  ενσωμάτωσης της όποιας διεκδίκησης της, η οποία έτσι κι αλλιώς είναι “ασυστημική” για το κεφάλαιο, ποτέ δεν πρόκειται να ικανοποιηθεί. Αλλά για να περάσει μια εξέγερση στο επόμενο στάδιο είναι αναγκαίο οι συμμετέχοντες να πάρουν κομμουνιστικά μέτρα. Διαφορετικά στο τέλος του δρόμου παραμονεύει, η μία ή η άλλη μορφή καταστολής.

πηγή: communisation.espivblogs.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *