Στα μαλακά χρυσαυγίτες, καμπάνες σε αντιφασίστες

 

Δικαιοσύνη δύο ταχυτήτων. Από 6 έως 10 μήνες για οπλοφορία καταδικάστηκαν μέλη της Χ.Α. Ποινές 2,5 και 3 ετών σε διαδηλωτές στην Κομοτηνή

Ποινές φυλάκισης από έξι έως δέκα μήνες με τριετή αναστολή επέβαλε χθες το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης σε τέσσερις χρυσαυγίτες που συνελήφθησαν με κλομπ, σουγιάδες, σπρέι πιπεριού και σιδερογροθιές. Την ίδια ώρα, στην Κομοτηνή, ένα άλλο Μονομελές Πλημμελειοδικείο, επέβαλε ποινές φυλάκισης δυόμισι και τριών ετών σε δύο νεαρούς αντιφασίστες που κατηγορήθηκαν από την αστυνομία για αντίσταση και διατάραξη κοινής ειρήνης, σε διαδήλωση έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής. Δικαιοσύνη δύο ταχυτήτων…

Φυλάκιση έξι μηνών για παράνομη οπλοφορία, οκτώ μηνών για παράνομη οπλοφορία και οπλοκατοχή και δέκα μηνών για παράνομη οπλοφορία, οπλοκατοχή και παράβαση του νόμου περί αθυρμάτων (βεγγαλικών) επέβαλε το δικαστήριο της Θεσσαλονίκης κατά περίπτωση στους τέσσερις νεαρούς που συνελήφθησαν την περασμένη Παρασκευή, κατά τη διάρκεια ελέγχου από άνδρες της ΟΠΚΕ (Ομάδας Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας) κοντά στα γραφεία της Χρυσής Αυγής, στην περιοχή Βαρδαρίου. «Τους θεωρήσαμε ύποπτους και τους σταματήσαμε για έλεγχο. Κρατούσαν κράνη και φορούσαν σακίδια. Ηταν 50 μέτρα από τα γραφεία τους. Το πρώτο πράγμα που μας είπαν ήταν ότι ανήκουν στη Χρυσή Αυγή», κατέθεσαν στο δικαστήριο οι αστυνομικοί που τους συνέλαβαν.

Στο ακροατήριο, απολογούμενοι, οι τέσσερις νεαροί ισχυρίστηκαν κατά περίπτωση είτε ότι δεν γνώριζαν ότι τα σπρέι πιπεριού θεωρούνται όπλα είτε ότι τα σουγιαδάκια τα είχαν για αγροτικές εργασίες (!) κι επίσης ότι πωλούνται ελεύθερα στο εμπόριο. Ενας παραδέχθηκε: «Το είχα λόγω του πολεμικού κλίματος…» Οι δικηγόροι τους, που νωρίτερα είχαν δυσανασχετήσει με την παρουσία των δημοσιογράφων αλλά απέτυχαν να τους απομακρύνουν, επικαλέστηκαν «συγγνωστή πλάνη» για τους πελάτες τους και ζήτησαν να αθωωθούν.

«Ο ισχυρισμός ότι τα είχαν για προστασία δεν μπορεί να ευσταθεί σε μια ευνομούμενη πολιτεία. Δυνητικά, με αυτά τα αντικείμενα μπορείς να προκαλέσεις σωματική βλάβη ή και να επιτεθείς. Δεν υπάρχει “δεν γνωρίζαμε, πωλούνται παντού”. Αυτή η λογική οδηγεί στην αυτοδικία, είναι δε ιδιαίτερα επικίνδυνο όταν συμβαίνει μαζικά. Εάν κινδυνεύεις, απομακρύνεσαι από τον κίνδυνο, δεν προσπαθείς να τελέσεις μια αξιόποινη πράξη. Είναι γνωστό σε όλους ότι αυτά τα πράγματα είναι όπλα», ξεκαθάρισε στην αγόρευσή του ο εισαγγελέας της έδρας Αντώνης Παπαματθαίου.

Μετά την καταδίκη τους, οι τέσσερις άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι. Ο πέμπτος εκ των συλληφθέντων θα δικαστεί μόνος του τον Νοέμβριο σε δικαστήριο ανηλίκων, καθώς ήταν 17 ετών.

Ενοχους, όμως, βρήκε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Κομοτηνής και τους δύο αντιφασίστες αγωνιστές, που η αστυνομία τύλιξε σε μια κόλλα χαρτί μετά τη διαμαρτυρία της περασμένης Τετάρτης. Κατηγορήθηκαν για τα αδικήματα της αντίστασης, της διατάραξης κοινής ειρήνης, της απρόκλητης σωματικής βλάβης κατά αστυνομικών και της παράβασης της νομοθεσίας περί όπλων, επειδή σύμφωνα με τους αστυνομικούς έφεραν μαζί τους ξύλινες σημαίες, τις οποίες μετέτρεψαν σε ρόπαλα.

«Δικαιολογημένη αγανάκτηση»

Πρόκειται για έναν 30χρονο, που καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών ετών, και έναν 21χρονο φοιτητή που καταδικάστηκε σε φυλάκιση δυόμισι ετών από το δικαστήριο. Και στην περίπτωση αυτή, την ενοχή των κατηγορουμένων πρότεινε ο εισαγγελέας της έδρας, σημειώνοντας ότι ναι μεν «ήταν δικαιολογημένη η αγανάκτησή τους λόγω της δολοφονίας ενός νέου συνανθρώπου μας», αλλά ως επικεφαλής της πορείας «έπρεπε να συνετίσουν και όχι να προβούν σε πράξεις βίας».

Η υπεράσπιση κατήγγειλε παραλείψεις και λάθη από πλευράς της αστυνομίας, υπογραμμίζοντας ότι η μία σύλληψη έγινε σε άλλο μέρος απ’ αυτό που αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ. Το δικαστήριο, ωστόσο, δεν πείσθηκε και τους καταδίκασε.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση της προέδρου του δικαστηρίου κατά την ανακοίνωση της απόφασης: «Σας καταδικάζουμε με βαριά καρδιά. Μην αντιπαρατίθεστε στη βία με βία, αλλά με παιδεία. Ελπίζω στο Εφετείο να έχετε καλύτερη τύχη». Οι κατηγορούμενοι άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι.

πηγή: efsyn.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *