5η συνεδρίαση για τη ληστεία στο Βελβεντό

 

5η συνεδρίαση για τη ληστεία στο Βελβεντό

Με την εξέταση τριών μαρτύρων κύλησε η σημερινή συνεδρίαση. Πρώτος κλήθηκε να καταθέσει ο ιδιοκτήτης του προποτζίδικου που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το κατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας όπου έγινε η ληστεία. Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι ο ένας από τους τρεις ληστές ήταν έξω από την τράπεζα, στην είσοδό της, λέγοντας στον κόσμο που βρισκόταν εκεί ότι «δεν έχουμε πρόβλημα μαζί σας, αλλά με την τράπεζα», και ότι όλα έγιναν ήρεμα, χωρίς να απειλήσουν οι ληστές τον κόσμο και χωρίς να πειράξουν κανένα. Δεν μπόρεσε να αναγνωρίσει κανέναν, διότι εκτός του ότι οι ληστές είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους, τα άτομα που του έδειξαν ήταν υπερβολικά χτυπημένα στο πρόσωπο, «σαν να ήταν από τροχαίο», όπως χαρακτηριστικά επανέλαβε αρκετές φορές. Ο μάρτυρας δέχτηκε ερωτήσεις τόσο από την πλευρά της υπεράσπισης όσο και από την έδρα, σχετικά με κάτι που είχε δηλώσει στη γραπτή κατάθεσή του. Είχε καταθέσει ότι αναγνώρισε κατά 50% βάσει σωματότυπου δύο από τους κατηγορούμενους. Σήμερα εξήγησε ότι εννοούσε πως ούτε τα άτομα που του έδειξαν ούτε και οι ληστές είχαν κάτι το χαρακτηριστικό και ότι ο σωματότυπος των ληστών ήταν εκείνος ενός μέσου ανθρώπου. Θα μπορούσε να ήταν οποιοσδήποτε! Αναφέρθηκε επίσης στην ταλαιπωρία και την πίεση που υπέστη στο αστυνομικό τμήμα που κλήθηκε να καταθέσει, βρισκόμενος εκεί από το μεσημέρι μέχρι το πρωί της επόμενης μέρας!
Η «αναγνώριση με ποσοστά» είναι πλέον παλιά πατέντα. Αρχισε στη δίκη της 17Ν, τότε που παρήλαυναν διάφοροι απίθανοι μάρτυρες και έκαναν «ποσοστιαίες αναγνωρίσεις» ανθρώπων που είχαν δει πριν από πολλά χρόνια, για δευτερόλεπτα και υπό καθεστώς ταραχής, ενώ χρησιμοποιήθηκε και σε μία από τις δύο εν εξελίξει δίκες της ΣΠΦ. Οταν μάρτυρας που είχε αναγνωρίσει «σε ποσοστό 30%» έναν από τους κατηγορούμενους κλήθηκε να το επαναλάβει στο δικαστήριο, κατέθεσε ότι ουδέποτε είπε κάτι τέτοιο κι ότι το ποσοστό είχε συμπληρωθεί στην κατάθεσή της από την αστυνομία!Επόμενος μάρτυρας ήταν ένας πελάτης της τράπεζας, που κι αυτός δεν αναγνώρισε κανέναν από τους κατηγορούμενους. Κατέθεσε ότι οι ληστές είπαν σε όσους βρίσκονταν εντός του καταστήματος να μη φοβούνται, γιατί δε θα τους πειράξουν, αφού μόνο με τις τράπεζες και τους τραπεζίτες έχουν πρόβλημα, όχι με τους πολίτες. Καθησύχασαν αρκετές φορές την ταμία, ενώ ο ίδιος δε φοβήθηκε καμία στιγμή κατά τη διάρκεια της ληστείας. Πήγε μάλιστα στην απέναντι καφετέρια, καθώς άφηναν τον κόσμο να βγει έξω απ’ το κατάστημα. Το γεγονός ότι δεν ήταν κοινοί ληστές αλλά «τρομοκράτες», όπως συμπέρανε, τον καθησύχασε, γιατί γνωρίζει ότι δεν έχουν πειράξει ποτέ άνθρωπο.

Τελευταίος μάρτυρας για σήμερα ήταν ο προϊστάμενος του καταστήματος των ΕΛΤΑ, όπου επίσης έγινε ληστεία. Η συμπεριφορά των ληστών δεν ήταν βίαιη ούτε επιθετική, γι’ αυτό και δεν φοβήθηκε, παρότι οπλοφορούσαν, είπε. Οταν τελείωσε η εξέταση του μάρτυρα, ο Αρ. Ντάλιος σχολίασε με καυστικό τρόπο το πως γίνονται οι αναγνωρίσεις από ορισμένους μάρτυρες: «με ποσοστά» (ο τελευταίος μάρτυρας «αναγνώρισε κατά προσέγγιση» τον Φ. Χαρίση). Χωρίς να σκέφτονται ότι αυτού του είδους οι «αναγνωρίσεις» κοστίζουν σε κάποιους χρόνια φυλακή.

Η δίκη θα συνεχιστεί την Παρασκευή 14 Φλεβάρη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *