“Αστυνομικό” ρεπορτάζ

Το χρονικό της βίας της Χρυσής Αυγής – στη Βουλή τα στοιχεία

Αναλυτικό κατάλογο με τα περιστατικά που καταγράφηκαν επισήμως από την ΕΛ.ΑΣ. και τις Αρχές και στα οποία εμπλέκονται βουλευτές και μέλη της Χρυσής Αυγής, έδωσε στη Βουλή ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

Ο Νίκος Δένδιας στο ίδιο έγγραφο σημειώνει ότι μπορεί η βουλευτική ασυλία να αποτελεί «ασπίδα προστασίας» για βουλευτές που προχωρούν σε αδικήματα που κανονικά οδηγούν σε σύλληψη με την αυτόφωρη διαδικασία, ωστόσο η νομοθεσία επιβάλλει οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. να παρεμβαίνουν άμεσα για να παρεμποδίσουν την τέλεσή τους. Οπως αναφέρει, «το άρθο 62 του Συντάγματος και το άρθρο 54 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας ορίζει ότι για πλημμεληματικού χαρακτήρα πράξεις βουλευτή, ακόμη κι αν είναι αυτόφωρες, δεν επιτρέπεται η σύλληψη και η ποινική δίωξή του χωρίς άδεια της Βουλής, πλην όμως επιτρέπεται η διενέργεια ανακριτικών πράξεων που είναι αναγκαίες για τη βεβαίωση του εγκλήματος αλλά και η φυσική παρεμπόδιση του επιτιθέμενου Βουλευτή με τα συνήθη χρησιμοποιούμενα αποτρεπτικά μέσα που εφαρμόζονται στους παρανομούντες πολίτες».

Τα καταγεγραμμένα από την ΕΛ.ΑΣ. περιστατικά στα οποία εμπλέκονται βουλευτές ή στελέχη της Χρυσής Αυγής είναι τα εξής:

Βέροια, 9 Ιουνίου 2012: Μέλη της Χρυσής Αυγής έφτασαν με μηχανές και επιτέθηκαν σε κατάστημα, χτυπώντας τον ιδιοκτήτη και πελάτες. Συνελήφθησαν οκτώ άτομα που οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Βέροιας.

Πετρίνα Λακωνίας, 17 Ιουνίου 2012: Στο 62ο εκλογικό τμήμα μετά το κλείσιμο της κάλπης υπήρξε βιαιοπραγία κατά της δικαστικής αντιπροσώπου. Συνελήφθη ένα άτομο για διατάραξη της εκλογικής διαδικασίας και οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Σπάρτης, αλλά το θύμα δεν υπέβαλε έγκληση.

Κόρινθος: Τρία περιστατικά εναντίον του Δημάρχου Κορίθνου, που περιλαμβάνουν απειλή, εξύβριση, φθορά και κακόβουλη βασφημία, με φερόμενους ως δράστες βουλευτή και μέλη της Χρυσής Αυγής.
28 Ιουνίου 2012 και 26 Ιουλίου: Περιστατικά εξύβρισης και απειλής, χωρίς να υποβληθούν εγκλήσεις, σε Κόρινθο και Δερβενάκια Κορινθίας αντίστοιχα.
28 Ιουλίου 2012: Επεισόδιο στα Εξαμίλια Κορινθίας, στο οποίο ο βουλευτής δεν συνελήφθη λόγω βουλευτικής ασυλίας. Υποβλήθηκε έγκληση. Διενεργήθηκε προανάκριση και η δικογραφία υπεβλήθη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Κορίνθου.

Σκύρος: Ο Δήμαρχος Σκύρου υπέβαλε καταγγελία στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας για απειλές που δέχθηκε από τον βουλευτή Ευβοίας. Διατάχθηκε διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για απειλή, κατά την οποία ο Δήμαρχος κατέθεσε ενόρκως ότι δεν επιθυμεί να ασκηθεί δίωξη κατά του βουλευτή.

Ραφήνα, 7 Σεπτεμβρίου 2012: Δικογραφία σε βάρος δύο βουλευτών της Χρυσής Αυγής και ενός ακόμη ατόμου, για αντιποίηση Αρχής, διατάραξη κοινής ειρήνης και διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς, η οποία υποβλήθηκε στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Αθηνών

Μεσολόγγι, 8 Σεπτεμβρίου 2012: Φθορές σε ξένη ιδιοκτησία και αντιποίηση Αρχής κατά συναυτουργία από βουλευτή και εννέα μέλη της Χρυσής Αυγής, για την οποία ασκήθηκε ποινική δίωξη από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Μεσολογγίου. Η δικογραφία που αφορά το βουλευτή υπεβλήθη στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στις 12 Σεπτεμβρίου και διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 13 Σεπτεμβρίου. Μαζί με τα παραπάνω καταγράφηκε περιστατικό φθορών σε πάγκο μικροπωλητή σε πανηγύρι στην ίδια περιοχή, μετά από ανώνυμη προφορική καταγγελία. Επειδή δεν υπήρξε καταγγελία από το θύμα ή το σύλλογο μικροπωλητών, δεν έχει δοθεί παραγγελία για περαιτέρω ενέργειες από τη Δικαιοσύνη.

Καλαμάτα, 8 Σεπτεμβρίου 2012: Δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο αναφέρουν ότι μέλη της Χρυσής Αυγής απομάκρυναν αλλοδαπούς από τα φανάρια κεντρικών οδικών αρτηριών χωρίς να ασκήσουν βία εναντίον τους. Παραγγέλθηκε διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Βόλος, 29 Σεπτεμβρίου 2012: Συμπλοκή μελών της Χρυσής Αυγής έξω από τα γραφεία της με αντιεξουσιαστές. Προσήχθησαν τέσσερα και επτά άτομα αντίστοιχα, ενώ υπήρξαν καταγγελίες ότι βουλευτής της Χρυσής Αυγής τους απείλησε με όπλο που έφερε. Διενεργήθηκε προανάκριση και ενημερώθηκε η αρμόδια εισαγγελέας Υπηρεσίας, που παρέπεμψε το προανακριτικό υλικό στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου.

Ανάβυσσος, 30 Σεπτεμβρίου 2012: Δύο αλλοδαποί κατήγγειλαν στο ΑΤ της περιοχής ότι περνώντας μπροστά από την τοπική οργάνωση του κόμματος παρενοχλήθηκαν από μέλη του. Εγιναν συστάσεις στην υπεύθυνη της τοπικής οργάνωσης.

Σέρρες, 3 Οκτωβρίου 2012: Δύο μέλη της Χρυσής Αυγής επιτέθηκαν σε πολίτη στις 20.40. Σχηματίστηκε δικογραφία για επικίνδυνες σωματικές βλάβες και παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

Λαύριο, 5 Οκτωβρίου 2012: Στην περιοχή της Νεάπολης φορτηγό στάθμευσε σε πλυντήριο/λιπαντήριο αυτοκινήτων και αποβίβασε 10 άτομα με μπλούζες της Χρυσής Αυγής και κουκούλες, που επιτέθηκαν με ρόπαλα και άλλα αντικείμενα σε παρευρισκόμενους, υπαλλήλους και πελάτες, τραυματίζοντάς τους και προκαλώντας φθορές στο κατάστημα. Για το περιστατικό διενεργείται προανάκριση από την αρμόδια υποδιεύθυνση Ασφάλειας ΝΑ Αττικής, προκειμένου να υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών ο σχετικός φάκελος.

Ρίο Πάτρας, 5 Οκτωβρίου 2012: Στο Facebook καταγράφηκαν απειλές, εξύβριση και συκοφαντική δυσφήμιση κατά συνδικαλιστή των εργαζόμενων στο καζίνο της περιοχής. Υπεβλήθη έγκληση και διενεργείται προανάκριση από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πατρών.

Βόλος, 6 Οκτωβρίου 2012: Κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας της Χρυσής Αυγής από όλη τη Θεσσαλία, συνεπλάκη βουλευτής με μέλος του κόμματος, χωρίς κανείς να προχωρήσει σε περαιτέρω ενέργειες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *