Μας συγχωρείτε… χούντα!

Ο διάλογος των δημοσιογράφων της “Πρωινής Ενημέρωσης” της ΝΕΤ, Κώστα Αρβανίτη και Μαριλένας Κατσίμη, για τις ιατροδικαστικές εκθέσεις και τον υπουργό Δένδια, που τελικώς οδήγησε στην πολιτική παρέμβαση για το “κόψιμο” της εκπομπής.

Ο κ. Δένδιας ρωτήθηκε πριν από λίγη ώρα κι έκανε τον … ανήξερο. “Τί σχέση θα μπορούσα να είχα εγώ με τη διακοπή μιας εκπομπής” αναρωτήθηκε. Έλα μου ντε… Αν όχι ο Δένδιας τότε ποιος και στ’ όνομα της δημοκρατίας, της αντίθετης άποψης και του πλουραλισμού, δεν θα έπρεπε να παρέμβει για ν’ αποκατασταθεί η εκπομπή, μιας και στο όνομα το δικό του γίνεται η επίκληση του ψαλιδιού;

Ακολουθεί το τί ειπώθηκε:

“Πρωινή Ενημέρωση” Δευτέρα, 29/10/2012

Μ. Κατσίμη. …Και βγήκαν και τα ιατροδικαστικά πορίσματα για τους 15 που συνελήφθησαν και έγραφε η Guardian και που ήθελε ο κ. Δένδιας να κάνει στην Guardian μήνυση

Κ. Αρβανίτης. Δεν έκανε μήνυση;

Μ. Κατσίμη. Δεν έκανε γιατί τα πορίσματα δείχνουν ότι όντως είναι κακούργημα.

Κ. Αρβανίτης. Και θα παραιτηθεί τώρα;

Μ. Κατσίμη. Δε νομίζω ότι θα παραιτηθεί. Πάντως ήταν περίεργο το ότι ο κ. Δένδιας είπε – σαν να ήξερε τα πορίσματα, που αυτό κανονικά δε γίνεται – που από τη μία είναι καλό ότι δεν τα ήξερε τα πορίσματα, αλλά από την άλλη πώς πας και το λες αυτό;

Κ. Αρβανίτης. Και τώρα τι θα γίνει; Θα πει συγνώμη;

Μ. Κατσίμη. Δεν ξέρω….

Κ. Αρβανίτης. Πω πω δύσκολα για τον κ. Δένδια. Και είναι και κοντοχωριανός σου, είναι από την Κέρκυρα.

Μ. Κατσίμη. Και είναι και σοβαρός άνθρωπος έχω να πω.

Βασανισμό Ελλήνων διαδηλωτών αποκαλύπει ο Guardian

10/10/12

Τις καταγγελίες των δεκαπέντε ατόμων που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της αντιφασιστικής διαδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, ότι βασανίστηκαν στα κρατητήρια της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, φιλοξενεί η βρετανική εφημερίδα “Guardian”. Τις καταγγελίες των δεκαπέντε ατόμων που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της αντιφασιστικής διαδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, ότι βασανίστηκαν στα κρατητήρια της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, φιλοξενεί η βρετανική εφημερίδα “Guardian”.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στην εφημερίδα ο δικηγόρος τους, οι δεκαπέντε υπέστησαν ταπείνωση που θυμίζει Αμπού Γκράιμπ, τη φυλακή του Ιράκ, όπου οι στρατιώτες των ΗΠΑ ταπείνωναν τους κρατούμενους.

Τα μέλη μιας δεύτερης ομάδας 25 ατόμων, που συνελήφθησαν μετά από διαδήλωση αλληλεγγύης στους συλληφθέντες αντι-φασίστες, την επόμενη ημέρα, αναφέρουν στη Guardian ότι τους χτύπησαν και τους γύμνωσαν μπροστά στους αστυνομικούς και άλλους διαδηλωτές στον ίδιο χώρο.

Διαδηλωτές που συνελήφθησαν μετά την πρώτη συγκέντρωση, την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου, ανέφεραν στη βρετανική εφημερίδα ότι αστυνομικός τους χαστούκισε και τους χτύπησε ενώ πέντε-έξι άλλοι παρακολουθούσαν, τους χρησιμοποίησαν σαν τασάκια γιατί «βρωμούσαν» και τους κράτησαν ξάγρυπνους όλη νύχτα με φακούς και λέιζερ στα μάτια τους.

Ορισμένοι ανέφεραν ότι τους έκαψαν τους ώμους με αναπτήρα, ενώ αστυνομικοί βιντεοσκοπούσαν με τα κινητά τους τηλέφωνα και απειλούσαν ότι θα δημοσίευαν τις φωτογραφίες στο Ίντερνετ και θα έδιναν τις διευθύνσεις των σπιτιών τους στη Χρυση Αυγή.

Μία από τις δύο γυναίκες που συνελήφθησαν ανέφερε ότι οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν βαριές σεξουαλικές προσβολές σε βάρος της και της τράβηξαν το κεφάλι από τα μαλλιά όταν προσπάθησε να αποφύγει τη βιντεοσκόπηση.

Οι συλληφθέντες ανέφεραν ακόμη ότι δεν τους επέτρεπαν να πιουν νερό ούτε να έρθουν σε επαφή με δικηγόρους για 19 ώρες. «Ήμασταν τόσο διψασμένοι που ήπιαμε νερό από τις τουαλέτες», ανέφερε μία από αυτούς.

Ένας άνδρας με αιμορραγία στο κεφάλι και σπασμένο ώμο αναφέρει ότι όταν συνελήφθη η αστυνομία στη ΓΑΔΑ εξακολουθούσε να τον χτυπά και του αρνήθηκε ιατρική περίθαλψη μέχρι το επόμενο πρωί. Ένας άλλος περιγράφει ότι η αστυνομία του άνοιξε βίαια τα πόδια και τον κλώτσησε στα γεννητικά όργανα κατά τη διάρκεια της σύλληψης.

«Με έφτυναν και έλεγαν ότι θα πεθάνουμε όπως οι παππούδες μας στον εμφύλιο», αναφέρει.

Ένας τρίτος λέει ότι τον χτύπησαν στη σπονδυλική στήλη με όπλο που προκαλεί ηλεκτροσόκ (Taser) καθώς προσπαθούσε να τρέξει για να ξεφύγει, ενώ το έγκαυμα είναι ακόμη ορατό. «Είναι σαν ηλεκτροσόκ», ανέφερε. «Τα πόδια μου παρέλυσαν για μερικά λεπτά και έπεσα. Μου έβαλαν χειροπέδες πίσω από την πλάτη μου και άρχισαν να με χτυπούν και να με κλωτσούν στα πλευρά και το κεφάλι. Τότε μου είπαν να σηκωθώ, αλλά δεν μπορούσα, έτσι με σήκωσαν από τις αλυσίδες ενώ πατούσαν πάνω στην κνήμη μου. Συνέχισαν να με κλωτσούν και να με γρονθοκοπούν για πέντε τετράγωνα μέχρι το περιπολικό».

Η δεύτερη ομάδα (η οποία συνελήφθη όταν πήγε για συμπαράσταση στους συλληφθέντες) επίσης ανέφερε ότι βασανίστηκε στη ΓΑΔΑ. «Έπρεπε όλοι μας να περάσουμε από έναν αστυνομικό που μας γύμνωνε στο διάδρομο, μας έβαζε να σκύψουμε και να ανοίξουμε τα οπίσθιά μας μπροστά σε όλους όσοι ήταν εκεί», ανέφερε στη Guardian ένας από αυτούς. «Κάναμε ό,τι ήθελε, μας χαστούκισε, μας χτύπησε, μας είπε να μην τον κοιτάζουμε ούτε να καθόμαστε σταυροπόδι. Οι άλλοι αστυνομικοί που ήρθαν δεν έκαναν τίποτα».

«Το μόνο που μπορούσαμε να κάνουμε ήταν να κοιτάζουμε ο ένας τον άλλον με τις άκρες των ματιών μας και να δίνουμε κουράγιο. Μας είχε εκεί για περισσότερες από δύο ώρες. Έπαιρνε τηλέφωνα με το κινητό του και έλεγε “Είμαι στη δουλειά και τους …., τους …. καλά”. Στο τέλος μόνο στους τέσσερις από εμάς απαγγέλθηκαν κατηγορίες για αντίσταση κατά της αρχής. Ήταν μια μέρα από το παρελθόν, από την εποχή της χούντας των συνταγματαρχών».

Απαντώντας στις κατηγορίες, ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. Χρ. Μανούρας είπε στην εφημερίδα: «Δεν υπήρξε χρήση βίας από την αστυνομία απέναντι σε κανένα στη ΓΑΔΑ. Η ΕΛ.ΑΣ. εξετάζει και ερευνά σε βάθος κάθε αναφορά που αφορά χρήση βίας από αστυνομικούς. Αν προκύψουν οποιεσδήποτε ευθύνες, η αστυνομία λαμβάνει τα προβλεπόμενα πειθαρχικά μέτρα κατά των αστυνομικών που είναι υπεύθυνοι. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελληνική Αστυνομία πάντα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν χρησιμοποιεί βία».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *