Κεντρική αστυνομοκρατούμενη πλατεία Κοζάνης

 

Το πρωί της 25ης Μαρτίου γίναμε μάρτυρες μιας –ακόμα και για τα δεδομένα της πόλης- επίδειξης δύναμης του κράτους και της αστυνομίας στην κεντρική πλατεία της πόλης. Απο νωρίς το πρωί αστυνομικοί όλων των ομάδων (ΜΑΤ, ΔΙΑΣ, ΟΠΚΕ, ΚΑΠΕΛΑΚΗΔΕΣ, ΑΣΦΑΛΙΤΟΜΑΝΙ) στο σύνολο τους περίπου 150 είχαν στήσει ασφυκτικό κλοιό  γύρω απο τα αγάλματα, την εξέδρα και την εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Θα αναρωτιόταν κανείς τι ήθελαν να αποτρέψουν;


Το πρωί της 25ης Μαρτίου γίνεται η κατάθεση στεφάνων απο τοπικούς φορείς, αυτό που ξεχώριζε όμως από τις προηγούμενες παρελάσεις-καταθέσεις είναι 3 πράγματα:

1 Σε προηγούμενη παρέλαση το γιουχάρισμα απο κόσμο του πρώην x5 δήμαρχου της πόλης και νυν βουλευτή του ΠΑΣΟΚ , π. Κουκουλόπουλου και φυσικά ο φόβος για  χειρότερη κοινωνική έκρηξη αυτή τη φορά

2 η είδηση που «διέρρευσε» απο τοπικό σάιτ για πρόθεση των φοιτητών που διαμαρτύρονται για το σχέδιο αθηνά, να αποδοκιμάσουν τους τοπικούς άρχοντες

3 Η είδηση οτι μετά απο άδεια του περιφερειάρχη θα κατέθετε στεφάνι στην εκδήλωση η τοπική οργάνωση της ΧΑ

Έτσι κάποιοι αντιφασίστες αποφασίσαμε να βρεθούμε το πρωί στη πλατεία –χωρίς προφανώς να θέλουμε  ούτε στο ελάχιστο να προασπίσουμε αντιφασιστικά τη  θεσμική κατάθεση στεφάνων ή τη φασιστική παρέλαση- αλλά για να κάνουμε παρέμβαση ενάντια στο θεσμό της παρέλασης και να μην δώσουμε ούτε σπιθαμή στους φασίστες για προπαγάνδιση του λόγου τους.
Με την έναρξη της κατάθεσης λοιπόν, κάποιοι συγκεντρωμένοι δέχτηκαν επίθεση απο τα ΜΑΤ όταν διαμαρτυρήθηκαν για την παρουσία των 10 φασιστών και των θρασύτατων τοπικών αρχόντων και έγιναν οι πρώτες προσαγωγές που μόνο σαν προσωρινές απαγωγές μπορεί να τις χαρακτηρίσει κάποιος καθώς είχαν καθαρά χαρακτήρα τρομοκράτησης και προσωρινής απομάκρυνσης όποιου τολμήσει να  χαλάσει την ωραία φιέστα τους.
Κάποιοι απο εμάς λοιπόν, παρά τα δρακόντια μέτρα ασφαλείας και τις υποδείξεις απο την αστυνομία για το πού να σταθούμε, τη στιγμή της κατάθεσης στεφάνων βρεθήκαμε αρκετά κοντά στο σημείο, φωνάξαμε αντιφασιστικά συνθήματα και πετάξαμε αντιφασιστικά τρικάκια όπως και τρικάκια κατά της παρέλασης, υπενθυμίζοντας πως είμαστε εδώ και δεν είμαστε διατεθειμένοι να αφήσουμε τον παραμικρό χώρο έκφρασης στους φασιστες καθώς και για να αναδείξουμε την συνεργασία MME, αστυνομίας και χ.α.
Η απάντηση της αστυνομίας ήταν άμεση με την προσαγωγή 2 από εμάς στο αστυνομικό μέγαρο και την κράτηση μας μέχρι τη λήξη της παρέλασης.
Να σημειωθεί εδώ ότι ο περιφερόμενος θίασος που λέγεται Χ.Α. Κοζάνης ήταν εκεί με την πρόσκληση ή την άδεια του περιφερειάρχη ο οποίος αγνοεί μάλλον το παράδειγμα της Ελευσίνας όπου τοπικοί φορείς και κόσμος αρνήθηκαν την παρουσία της τοπικής οργάνωσης της χρυσής αυγής στη κατάθεση στεφάνων, αγνοώντας νομιμότητες και τυπολατρείες.
Κόντρα στην απόφαση του περιφερειάρχη και εμείς και  ο κόσμος που βρισκόταν εκείνη τη στιγμή στην πλατεία, έδειξε στα φασιστάκια ότι δεν είναι ανεκτή η δράση τους στην περιοχή μας.
Πώς θα μπορούσε βέβαια και ο πιο ανίδεος να ανεχτεί μια ομάδα 10 ατόμων που ήρθαν και έφυγαν από την πλατεία με αστυνομική συνοδεία. Αλλά έτσι είναι στην Κοζάνη όπως και στα εγκαίνια των γραφείων τους έτσι και τώρα για να κάνουν 10 βήματα στο δρόμο πρέπει να συνοδεύονται οπωσδήποτε  από όλη την αστυνομία της πόλης.
Γίνεται λοιπόν ακόμα πιο ξεκάθαρη η συνεργασία και η προστασία που λαμβάνουν από την αστυνομία οι φασίστες στην πόλη μας. Ακόμα πιο ξεκάθαρο ότι δεν ενοχλεί καθόλου τους υπόλοιπους τοπικούς άρχοντες η παρουσία τους, καθώς όλοι από την ίδια μεριά είναι… και γίνεται ακόμα πιο ξεκάθαρο για εμάς ότι ο αντιφασιστικός αγώνας είναι αγώνας αντοχής και όχι ταχύτητας και εμείς είμαστε ακόμα εδώ.

Κάποιοι και κάποιες από τους αντιφασίστες που βρέθηκαν εκεί

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *