Παρέμβαση αντιφασιστών στη νάουσα ημαθίας

 

 

dsc03918_1_

Γύρω στους 20 αντιφασίστες(α.σ.β και αλληλέγγυοι) παρεμβήκαμε σε κεντρικά σημεία της νάουσας(πλούσιας κομμουνιστικής ιστορίας πόλη)με αφίσες,σπρει,τρικάκια,συνθήματα,κείμενα αναφερώμενα στον μαχητικό αντιφασισμό και την ουσιαστική του αποτελεσματικότητα.Αφορμή στάθηκε δημοσιοποιημένη φωτογραφία φασιστών σε πιθανόν άτυπα γραφεία στη νάουσα.Η τοπική κοινωνία έδειξε να ενθουσιάζεται και να ανταποκρίνεται θετικά καθώς υπήρχαν και κάποιοι που συμπορεύτικαν μαζί μας.

Δε θ ανοίξουνε γραφεία

Ποτέ στην ημαθία

ΜΑΧΗΤΙΚΟΣ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΜΟΣ ΠΑΝΤΟΥ

 

ΔΕ Θ’ ΑΝΟΙΞΟΥΝΕ ΓΡΑΦΕΙΑ ΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ

Τι είναι τελικά η Χρυσή Αυγή; Είναι μια συμμορία νεοναζιστικών δολοφόνων; Μια γκρούπα βίαιων εγκληματιών; Ή μήπως δημιούργημα της νεοφιλελέφθερης δημοκρατίας στην οποία ζούμε; Η διάκριση ανάμεσα σε άξιους και «σκουπίδια», η λογική του «όλοι εναντίον όλων» και του «θα επιβιώσει ο πιο δυνατός»είναι χαρακτηριστικά προτάγματά τους. Μήπως όμως ήταν και είναι αυτά που μας μαθαίνουν από το σχολείο μέχρι το στρατό και τη δουλειά; Μήπως είναι αυτό που μας σερβίρει από πάντα η TVκαι τα lifestyleπεριοδικά;

Η Χ.Α. είναι ο ολοκληρωτισμός του καπιταλισμού και του κράτους και σε περιόδους κρίσεων και έκτακτης ανάγκης για την επιβίωσή του (το υπάρχον σύστημα) αυτό είναι που χρειάζεται. Μέσα σ’ αυτόν τον επιβαλλόμενο κανιβαλισμό που βιώνουμε σήμερα, το κράτος και οι στενοί του συνεργάτες της οικονομικής ελίτ κάνουν αυτό που ξέρουν καλά σε περιόδους έκτακτης ανάγκης (άλλωστε ιστορικά το έχουν ξανακάνει και πέτυχε). Βγάζουν μπροστά τα τσιράκια τους να κάνουν τη βρώμικη δουλειά (θρασύδειλα φασιστικά πογκρόμ σε μετανάστες, επιθέσεις σε στέκια, καταλήψεις και ανθρώπους του ανταγωνιστικού κινήματος, απροκάλυπτη στήριξη μεγαλοεπιχειρηματιών ενάντια σε απεργούς εργάτες κ.ά.).

Οι νεοναζί της Χ.Α. δεν πρόκειται να «αποβληθούν» μόνοι τους από την κοινωνία, ούτε προφανώς φωνάζοντας απλά «έξω οι φασίστες» σε ειρηνικού τύπου συγκεντρώσεις. Να μην αφήσουμε ούτε εκατοστό γης στο φασιστικό δηλητήριο που ψάχνει χώρο για να διαχυθεί. Η άμεση δράση και η σύγκρουση με τους εχθρούς της ελευθερίας είναι απαραίτητη για να γυρίσουν τα σκουλήκια αυτά πίσω στις τρύπες τους. Να μην υπάρχει περίοδος χάριτος για τους νεοναζί. Να τους τσακίσουμε σε κάθε γειτονιά, χωριό και πόλη που πάνε να κάνουν την εμφάνισή τους.

Στην πόλη της Βέροιας οι καρπαζοεισπράκτορες ψευτόμαγκες των νεοναζί προσπάθησαν 4 φορές να πραγματοποιήσουν δράσεις. Εισαγόμενοι φασίστες με μέγιστη συμμετοχή Βεροιωτών 3 άτομα, σε αγαστή συνεννόηση με τους φίλους τους μπάτσους εμφανίστηκαν με σκοπό να κερδίσουν έδαφος στην τοπική κοινωνία, μπας και καταφέρουν να ανοίξουν γραφεία (κάτι που ακόμα δεν έχουν καταφέρει να κάνουν στο νομό μας).

Στις 8/8 του 2010 εισαγόμενοι φασίστες από Θεσ/νίκη και γύρω χωριά και 3-4 μόνο Βεροιώτες, εκμεταλλευόμενοι το θάνατηφόρο μαχαίρωμα ενός ανθρώπου που έτυχε να είναι «έλληνας» από έναν που έτυχε να είναι «αλβανός» καλούν συγκέντρωση στο Διαβατό και αργότερα τη ίδια μέρα στη Βέροια.  Οι κεντρικοί δρόμοι της Βέροιας ήταν άδειοι , ενώ μια κλούβα των ΜΑΤ έκλεινε την οδό Εληάς και υπήρχαν διμοιρίες με ΜΑΤατζήδες ασφυκτικά πολλούς για τα δεδομένα της πόλης, ώστε να εξασφαλίσουν λίγο χρόνο στην πόλη για τους ναζί. Κι όλη αυτή η σκηνοθεσία γιατί περίπου 70 μαχητικοί αντιφασίστες  έχουν «καταλάβει» το μέρος συγκέντρωσής τους φωνάζοντας αντιφασιστικά-αντιμπατσικά και αντικρατικά συνθήματα και αναρτώντας πανό αρκετές ώρες νωρίτερα από το κάλεσμά τους. Αποτέλεσμα ήταν να κάνουν τελικά μια στρατιωτικού τύπου πορεία σε μια αστυνομοκρατούμενη πόλη με θεατές αμέτοχους-απαθείς πολίτες. Το γεγονός αυτό ανάγκασε ουσιαστικά τους φασίστες να το σκεφτούν καλά για να ξαναπατήσουν στη Βέροια.

Περίπου ένα χρόνο μετά, στις 26/6 ο φύρερ της Χ.Α. Μιχαλολιάκος και η φασιστική του κουστωδία επρόκειτο να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση-ομιλία σε καφέ-μπαρ της πόλης της Βέροιας. Η παρουσία και μόνο περίπου 80 αντιφασιστών αποφασισμένων να απαντήσουν δυναμικά και να μην αφήσουν ούτε σπιθαμή στους νοσταλγούς του Χίτλερ, είχε ως αποτέλεσμα την ακύρωση της εκδήλωσης.

Το 2012 οκτώ μέρες πριν τις εκλογές της 17ης Ιουνίου περίπου 15 χρυσαύγουλοι βγήκαν στο κέντρο της πόλης με σημαίες και προεκλογικό υλικό. Αντιφασίστες της πόλης σπεύδουν αμέσως και τους διώχνουν με κλωτσοπατινάδες και άρον-άρον, αφού οι μόνιμοι προστάτες τους οι μπάτσοι δεν πρόλαβαν να τους βάλουν κάτω από τις φτερούγες τους. Το έντυπο υλικό τους καταλήγει στα σκουπίδια (εκεί όπου ανήκει δηλαδή ο φασισμός) και αυτοί σκορπίζονται, παίρνουν τα αμάξια τους και γυρνάνε στη Θεσσαλονίκη από όπου και ήρθαν.

Πιο πρόσφατα στις 13/4 μια ομάδα 50-60 εξώγαμων του Χίτλερ εμφανίστηκε αιφνιδιαστικά και χωρίς κάλεσμα (προφανώς για να μην έχει την ίδια κατάληξη με τις προηγούμενες απόπειρες). Για ακόμη μια φορά τη συντριπτική τους πλειοψηφία αποτελούσαν χρυσαυγίτικα στρατιωτάκια από άλλους νομούς (εκτός από 2-3 τραγικούς Βεροιώτες με καλυμμένα πρόσωπα για να μην αναγνωριστούν). Τα αντανακλαστικά των αντιφασιστών της πόλης οδήγησαν τα σχέδια των ψευτοπαλικαράδων της Χ.Α. ξανά στο γκρεμό. Οι θλιβεροί αυτοί υπηρέτες του συστήματος το μόνο που κατάφεραν είναι να κάνουν ένα πέρασμα από την πόλη, προστατευμένοι πάντα από τους (επίσημους υπηρέτες) μπάτσους, με τους αντιφασίστες να τους φωνάζουν συνθήματα και να τους πετάνε διάφορα αντικείμενα εξευτελίζοντάς τους.

Δεν είμαστε φετιχιστές της βίας, ούτε  και  είναι αυτό (η αντιβία) το μοναδικό μας όπλο. Είναι όμως αναγκαίο μέρος της αντιφασιστικής μας δράσης. Εξάλλου, ο φασισμός εντοπίζεται σε διάφορες συμπεριφορές και εκφάνσεις της κοινωνίας και όχι μόνο στους νεοναζί τις Χ.Α., κάτι που σίγουρα χρίζει και διαφορετικής αντιμετώπισης.

Αφορμή για το κείμενο και τη δράση μας αυτή στη Νάουσα στάθηκε η δημοσιοποίηση φωτογραφιών της Χ.Α. Ημαθίας σε νοικιασμένο πιθανώς χώρο μέσα στην πόλη. Να μην αφήσουμε χώρο στους εχθρούς της ελευθερίας. Ο αντιφασισμός είναι μόνο μαχητικός, αλλιώς δεν είναι αντιφασισμός αλλά αυτισμός.

ΟΥΤΕ ΣΤΗ ΝΑΟΥΣΑ ΟΥΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ ΤΣΑΚΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ

 

ΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΒΑΘΕΙΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΤΟΝ ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙ ΜΟΝΟΣ ΤΣΑΚΙΣΕ ΤΟΝ!

ΜΑΧΗΤΙΚΟΣ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΜΟΣ ΠΑΝΤΟΥ

                                                                                Αντιφασιστική συνέλευση Βέροιας

                                                                                antifaveroia@espiv.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *