Ανακοίνωση για τον τραυματισμένο & συλληφθέντα στην αντιφασιστική συγκέντρωση στη Κοζάνη

 

 

Ανακοίνωση συγγενών και φίλων του τραυματισμένου και συλληφθέντα της αντιφασιστικής συγκέντρωσης στην Κοζάνη

Ένα όργιο κρατικής βίας και τρομοκρατίας εξελίσσεται στην πόλη της Κοζάνης λίγο μετά τη διάλυση της αντιφασιστικής συγκέντρωσης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 20/9/2013 στην πλατεία Γιολδάση. Η συγκέντρωση ήταν συνέχεια πολλαπλών αντιφασιστικών διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στο νομό Κοζάνης (σε Πτολεμαΐδα και Κοζάνη) τις τελευταίες ημέρες με αφορμή τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο κέντρο του Κερατσινίου. Στις διαδηλώσεις αυτές συμμετείχε πολύς κόσμος από την πόλη της Πτολεμαΐδας και της Κοζάνης, εργαζόμενοι, άνεργοι, φοιτητές, μαθητές, καθηγητές, δάσκαλοι και γονείς, με αφορμή μάλιστα και την απόφαση των συνδικαλιστικών οργάνων δασκάλων και καθηγητών να δοθεί και αντιφασιστικός χαρακτήρας στις απεργιακές κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών.

Στο κάλεσμα για αντιφασιστική συγκέντρωση στις 20/9/2013 ανταποκρίθηκαν περίπου 120 άτομα και κατά την τρίωρη διάρκεια της παρέμβασης αναρτήθηκαν πανό, στήθηκε μικροφωνική, μοιράστηκαν προκηρύξεις και γράφτηκαν συνθήματα. Η επιλογή της συγκέντρωσης στη συγκεκριμένη πλατεία σχετιζόταν προφανώς με την εδώ και μήνες λειτουργία των γραφείων της Χρυσής Αυγής σε παρακείμενο διαμέρισμα. Κατά τη διάρκειά της, οι συγκεντρωμένοι θέλησαν να εκφράσουν τη διαμαρτυρία και την οργή τους για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα με αποδέκτες τη γειτονιά που «φιλοξενεί» τα γραφεία της Χ.Α. και προφανώς τους ιθύνοντες τους «ευαγούς» αυτού παραρτήματος…

Μισή ώρα μετά την έναρξη της συγκέντρωσης, δεκάδες αστυνομικές δυνάμεις εμφανίστηκαν στην περιοχή με ρυθμό γεωμετρικής προόδου. Κι ενώ ήταν πρόδηλη η διάθεση των διαδηλωτών να διατηρήσουν για ένα εύλογο χρονικό διάστημα την πλατεία ως ένα δημόσιο χώρο διαμαρτυρίας, τα τάγματα εφόδου της αστυνομίας περιέφραξαν την πλατεία κι επιτέθηκαν απρόκλητα και λυσσαλέα στους συγκεντρωμένους, με ξεκάθαρη την πρόθεσή τους να τούς διαλύσουν δίχως καμία αναστολή. Το χτύπημα των συγκεντρωμένων ήταν τέτοιο που πολλά άτομα ποδοπατήθηκαν, ξυλοκοπήθηκαν και δέχτηκαν τα χημικά των αστυνομικών δυνάμεων καταπρόσωπα. Ανάμεσά τους και ο Χ.Ο., ο οποίος παρά την ηλικία του κατέληξε να δέχεται απανωτά χτυπήματα με τα γκλοπ και τις ασπίδες των ταγμάτων εφόδου των ΜΑΤ. Ο όχλος των εφορμούμενων δυνάμεων της «τάξης» δεν αρκέστηκε μονάχα στη «δημοκρατική βία» (που παραδόξως εξαιρείται από κάθε έννοια του «ακραίου») αλλά προχώρησε και σε χρήση χημικών έτσι ώστε οι συγκεντρωμένοι να «εξουδετερωθούν», να «λυγίσουν» και τελικά να πέσουν στα χέρια των διωκτικών αρχών και άλλων επίδοξων αρπακτικών. Ποδοπατημένος και αιμόφυρτος πλέον στο έδαφος, ο Χ.Ο., με αναπνευστικά προβλήματα από τη στοχευμένη χρήση χημικών, δέχτηκε μια τελική «φυσουνιά» στο πρόσωπο. Ο δόλος των ΜΑΤ που άδειασαν το χημικό στο πρόσωπό του ήταν αδιαμφισβήτητος. Οι θρασύδειλοι «προστάτες του πολίτη» συνέχισαν το «θεάρεστο» έργο τους στον λιπόθυμο και πεσμένο στο έδαφος Χ.Ο. με κλωτσιές σε σημεία του σώματός του τα οποία έχουν προσφάτως χειρουργηθεί με αποτέλεσμα να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή του «παρά 2 εκατοστά» όπως ανέφεραν και οι σχετικές γνωματεύσεις των γιατρών.

Δε θα σταθούμε μόνο στις δημοκρατικές αντιφάσεις που προκύπτουν εύλογα από αυτή την καταγγελία ξυλοδαρμού από τα ΜΑΤ. Εξάλλου δεκάδες είναι τα αντίστοιχα περιστατικά που στέλνονται στις καλένδες των ΕΔΕ και άλλων κωμικοτραγικών «εσωτερικών ερευνών». Δε θα σταθούμε μόνο στην απαγόρευση της διέλευσης του πρώτου ασθενοφόρου από τα ακούνητα στρατιωτάκια των ΜΑΤ στο πεζοδρόμιο όπου ο Χ.Ο. είχε καταφύγει μετά από λίγο υποβασταζόμενος, με συνέπεια να τεθεί και πάλι η ζωή του σε κίνδυνο εξαιτίας τόσο της παρεμπόδισης διέλευσης του ασθενοφόρου από δυνάμεις των ΜΑΤ όσο και των αναπνευστικών προβλημάτων και των υπόλοιπων χτυπημάτων. Δε θα σταθούμε μόνο στις ύπουλες προσεγγίσεις που δέχτηκε στο νοσοκομείο από γνωστές «προσωπικότητες» της τοπικής Χρυσής Αυγής, οι οποίοι εμφανίστηκαν προκλητικά στα επείγοντα περιστατικά, μετά τη διάλυση της συγκέντρωσης, αναζητώντας προφανώς κάποιον τραυματισμένο διαδηλωτή σε ένα χώρο που -ιστορικά ακόμα και στις μεγαλύτερες θηριωδίες- έχει χαρακτηριστικά ασύλου. Δε θα σταθούμε τέλος στην οργανωμένη τους αναχώρηση από το νοσοκομείο όταν κατάλαβαν ότι ο χτυπημένος διαδηλωτής δεν είναι μόνος και δεν πρόκειται να αφεθεί μόνος από συναγωνιστές και φίλους του.

Θα σταθούμε και στην εκδικητικότητα των διωκτικών αρχών της πόλης που το τελευταίο 48ωρο αποφάσισαν να ενοχοποιήσουν με έναν πρωτόγνωρο και χυδαίο τρόπο το σύντροφο-φίλο-σύζυγο-πατέρα μας με σαφείς άνωθεν πολιτικές εντολές. Ενδεικτικό των σχετικών εντολών που έπεσαν είναι ότι η σύλληψή του έγινε δύο ώρες μετά την εισαγωγή του στα εξωτερικά ιατρεία. Όπως επίσης ότι στη δικογραφία που σχηματίστηκε για το πρόσωπό του αναδεικνύονται μια σειρά από ανυπόστατες και κατασκευασμένες κατηγορίες. Φαίνεται λοιπόν πως στοχευμένα ήθελαν να τον ενοχοποιήσουν για την εδώ και χρόνια αγωνιστική του δράση πολύ πριν τις 20/9/2013.

Θα σταθούμε και στις προσπάθειες συκοφάντησής του από πολλούς καλοθελητές που τις τελευταίες ημέρες επιχείρησαν αποτυχημένα να τον διασύρουν την στιγμή μάλιστα που ο ίδιος νοσηλευόταν στο νοσοκομείο. Κανένας αστυνομικός διώκτης, κανένας συντάκτης των ΜΜΕ και κανένας ανώνυμος αρθρογράφος δεν μπορεί να μιλάει για αυτόν δίχως αυτόν και φυσικά δίχως εμάς που τον γνωρίζουμε καλύτερα από κάθε άλλον.
Θα μιλήσουμε εμείς για αυτόν. Έναν αγωνιστή των τοπικών, κοινωνικών και εργασιακών αγώνων, που εδώ και 30 χρόνια ποτέ του δεν κρύφτηκε, ποτέ του δε μάσησε τα λόγια του, ποτέ του δεν παρακάλεσε, ποτέ του δεν έσκυψε το κεφάλι, ποτέ του δεν αρνήθηκε να υπερασπιστεί αδύναμους και διωκόμενους από την κατασταλτική μανία, ποτέ του δεν έκρυψε τις πολιτικές του απόψεις, ποτέ του δεν αρνήθηκε να σταθεί δίπλα σε απολυμένους, φτωχούς, κομμουνιστές, αντιεξουσιαστές, αναρχικούς, κυνηγημένους, απεργούς… Έναν αγωνιστή που οι τοπικές αρχές είχαν εδώ και χρόνια βάλει στο μάτι αφού τους ενοχλούσε η κοινωνική του δράση και η ευπρόσωπή του παρουσία. Αυτόν τον αγωνιστή, τώρα, οι τοπικές διωκτικές αρχές, κατόπιν προφανώς κεντρικής πολιτικής επιλογής για ανακοπή των αντιφασιστικών κινητοποιήσεων σε όλη την επικράτεια, επιχειρούν να του στρώσουν το ποινικό χαλί και να του κατασκευάσουν μια πλαστή εικόνα. Και αυτό σε έναν άνθρωπο που έχει εδώ και δεκαετίες ορίσει την πολιτική, προσωπική και επαγγελματική του ταυτότητα με βάση τις ξεκάθαρες επιλογές του και τίποτε άλλο. Αυτή την πολιτική, προσωπική και επαγγελματική του ταυτότητα θα υπερασπιστούμε, εμείς, αυτός και κάθε ένας-μία που τον έχει γνωρίσει. Και δυστυχώς για  την εξουσία, δε θα δυσκολευτούμε και πολύ, αφού οι κοινωνικές σχέσεις είναι πολύ πιο δυνατές από τις άνοστες σούπες των κατασταλτικών μαγειρείων του κράτους και του παρακράτους. Γνωρίζει πολύ καλά η τοπική κοινωνία…

Σε όσους λοιπόν κακόβουλους θελήσουν να αναμασήσουν την κατασταλτική ρητορεία των ταγμάτων εφόδου και των διωκτικών αρχών και να διαστρεβλώσουν την ταυτότητά του, διαμηνύουμε ότι θα εκτεθούν ανεπανόρθωτα. Και ότι δε θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια.

Στην ίδια κατεύθυνση της τρομοκράτησης και εγκληματοποίησης των αγωνιστών της περιοχής είναι και το πογκρόμ που εξαπόλυσε η αστυνομική διεύθυνση Κοζάνης μετά τη διάλυση της αντιφασιστικής συγκέντρωσης. Προσαγωγές και συλλήψεις αντιφασιστών από κατοικίες και  χώρους εργασίας με ανυπόστατες και κατασκευασμένες κατηγορίες, εντάλματα σύλληψης μέχρι και για ανθρώπους που δε ζουν και δε δραστηριοποιούνται στην Κοζάνη(!), υπαγορευμένες καταθέσεις ψευδομαρτύρων αστυνομικών σε δικογραφίες κ.ά. Και όλα αυτά, για να ποινικοποιηθούν πρόσωπα γνώριμα στις «αρχές» για τη συμμετοχή τους στους κοινωνικούς αγώνες. Για να ποινικοποιηθεί ο αντιφασισμός που δεν ελέγχεται από το φασισμό του συστήματος.

Το κατηγορητήριο που προσάπτουν στο Χ.Ο., όπως και στους υπόλοιπους έως τώρα συλληφθέντες, θυμίζει κάτι από τις «παλιές εποχές» των κρατικών σκευωριών. Τακτική που ακολουθεί την τελευταία περίοδο το καθεστώς απέναντι σε όσους-ες μετέχουν ενεργά στους κοινωνικούς αγώνες.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της τρομοκράτησης αγωνιστών, ένας αστυνομικός στρατός έχει στρατοπεδεύσει τις τελευταίες ημέρες σε κεντρικά σημεία της πόλης. Πτυχές αυτής της αστυνομοκρατίας  βιώσαμε τις δύο τελευταίες μέρες και στο νοσοκομείο της Κοζάνης. Πλήθος ένστολων εγκαταστάθηκαν αρχικά στο προαύλιο και μετέπειτα στο πεζοδρόμιο μπροστά από το νοσοκομείο. Η αποκορύφωση της στρατοπέδευσης ήταν η παρουσία δεκάδων αστυνομικών, μέσα και έξω από το δωμάτιο-κελί όπου φυλασσόταν για ένα 24ωρο ο συλληφθέντας. Αυτή η συνθήκη, οδήγησε τόσο εμάς όσο και τους γιατρούς σε έντονες διαμαρτυρίες για να διεκδικήσουμε το αυτονόητο: ο χώρος του νοσοκομείου δεν είναι ούτε αστυνομικό τμήμα, ούτε στρατόπεδο.

Γελιούνται όσοι πιστεύουν πως με τέτοιες μεθόδους θα καταφέρουν να μας/τον φοβίσουν. Γελιούνται αν νομίζουν ότι θα καταφέρουν να συκοφαντήσουν και να εγκληματοποιήσουν τις κοινωνικές αντιστάσεις, για να προχωρήσουν στην περαιτέρω φτωχοποίηση και υποδούλωση της κοινωνίας. Γελιούνται αν νομίζουν ότι οι αγωνιστές θα ανασχέσουν τις επιλογές τους, θα φιμώσουν τα στόματά τους και θα ακυρώσουν τους εαυτούς τους απέναντι στον κοινωνικό εκφασισμό και τον ολοκληρωτισμό του κράτους. Οι δρόμοι του Κερατσινίου, οι δρόμοι της Κοζάνης αλλά και οι δρόμοι των περισσότερων πόλεων του ελλαδικού χώρου έδειξαν τις τελευταίες ημέρες μια διαφορετική κοινωνική δυναμική. Εκείνη τη δυναμική των αντιστεκόμενων και των εξεγερμένων που δίχως αρχηγούς, δίχως καθοδηγητές, δίχως ειδικούς, δίχως διακρίσεις, δίχως φετίχ και θεαματικές διαδικασίες, δίχως επιβολές, δίχως κανιβαλικές συμπεριφορές, δίχως προσωπικές ματαιοδοξίες, αλλά με πολλή αυταπάρνηση και βολονταρισμό, αλληλεγγύη και μοίρασμα, ισότητα και ελευθερία, θα δώσουν τέλος στο γερασμένο αυτό κόσμο.

 

Δεν είμαστε αφελείς και ούτε θα γίνουμε

Δε θα επιτρέψουμε καμιά διαστρέβλωση και συκοφάντηση

Μακριά τα χέρια σας από τους αγωνιστές

Απόσυρση όλων των κατηγοριών του Χ.Ο. και των άλλων διωκόμενων

Αλληλεγγύη στους διωκόμενους για τα γεγονότα της αντιφασιστικής συγκέντρωσης στην Κοζάνη

 

23/9/2013

Συγγενείς και φίλοι του τραυματία και διωκόμενου 54χρονου στην Κοζάνη

 

Η ανακοίνωση σε έντυπη μορφή:

Κατεβάστε το συνημμένο αρχείο: 23_9_2013.pdf (application/pdf)

Θα μοιραστεί τις επόμενες μέρες σε Κοζάνη και Πτολεμαϊδα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *