Η μαφία της Φράουλας

 

Ο Ν. Βαγγελάτος στα γραφεία της εταιρείας του μαζί  με τους δύο γιους του, Μάκη και Σταύρο.

Ο Ν. Βαγγελάτος στα γραφεία της εταιρείας του μαζί
με τους δύο γιους του, Μάκη και Σταύρο.

Ο 57χρονος «τσιφλικάς» Ν. Βαγγελάτος συνελήφθη σχεδόν αμέσως ως ηθικός αυτουργός της αιματηρής επίθεσης ενώ λίγες ώρες αργότερα επικαλέστηκε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Πύργου. Η εύθραυστη καρδιά του, ωστόσο, δεν είναι το κύριο χαρακτηριστικό του, αφού επαγγελματίες της Λαχαναγοράς έχουν πολλά να πουν για τον «σκληρό» έμπορο με τη μεγάλη επιμονή, «έναν άνθρωπο που δεν θες να τον έχεις εχθρό», όπως λένε χαρακτηριστικά όσοι έσπασαν τον νόμο της σιωπής που επικρατεί στου Ρέντη.

Ο Νίκος Βαγγελάτος, που σήμερα μένει στους Αμπελοκήπους της Αθήνας και νοικιάζει σπίτι στη Νέα Μανωλάδα, ξεκίνησε ως πωλητής σε πάγκους λαϊκών αγορών. Λίγο καιρό μετά νοίκιασε μια αποθήκη στην οδό Θέμιδος στου Ρέντη και ασχολήθηκε αποκλειστικά με το εμπόριο της μπανάνας. Πραγματοποίησε μεγάλες παραγγελίες από την Αμερική και γρήγορα έγινε ο «βασιλιάς των πωλήσεων», προμηθεύοντας πολλά μαγαζιά. Ακόμη και σήμερα ελέγχει το 50% της αγοράς στο εμπόριο της μπανάνας.

Στη συνέχεια μπήκε στη Λαχαναγορά του Ρέντη νοικιάζοντας αποθήκες και οι δουλειές του μεγάλωσαν, μαζί και οι φουρτούνες του. Οι παλιότεροι αφηγούνται ένα περιστατικό που συνέβη πριν από περίπου 15 χρόνια και χαράχτηκε στη μνήμη τους. Εκείνη την περίοδο οι δραστηριότητες του Ν. Βαγγελάτου φαίνεται πως είχαν μπει στο στόχαστρο της Αστυνομίας. Ατομα που είναι πολλά χρόνια στο επάγγελμα θυμούνται ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. να πραγματοποιεί… περιπολία σε καθημερινή βάση και επί μία εβδομάδα πάνω από τη Λαχαναγορά. Στο τέλος της εβδομάδας, ισχυρή αστυνομική δύναμη έκανε έφοδο στην αποθήκη του Ν. Βαγγελάτου ανακαλύπτοντας στο υπόγειο ολόκληρο οπλοστάσιο αποτελούμενο από καλάσνικοφ, χειροβομβίδες και άλλο βαρύ οπλισμό.

Ο σκληρός τσιφλικάς της Μανωλάδας

 

Τότε ο έμπορος φρούτων ισχυρίστηκε πως το οπλοστάσιο δεν ήταν δικό του και δεν γνώριζε πώς βρέθηκαν εκεί τα όπλα. Μάλιστα, επιχειρηματολογώντας είπε πως το υπόγειό του είχε ανεξάρτητη είσοδο και ότι ο ίδιος απασχολούσε -εκτός των άλλων- και Αλβανούς εργάτες που είχαν πρόσβαση εκεί. Υστερα από αυτό κανείς δεν ήθελε να έχει… προβλήματα με τον Ν. Βαγγελάτο, «ούτε καν να περπατούν μαζί του προς την ίδια κατεύθυνση», όπως λένε ορισμένοι για να καταδείξουν τη φήμη που είχε αποκτήσει πλέον ο συνάδελφός τους.

Βροχή οι καταγγελίες
Οι καταγγελίες που αφορούν το άτομό του είναι πολλές. Κάποιες από αυτές αφορούν οφειλές. Φαίνεται πως ο «τσιφλικάς της Νέας Μανωλάδας» δεν έχει καλή σχέση με τις… πληρωμές, όχι λόγω αδυναμίας αλλά λόγω νοοτροπίας. «Αν του ζητήσεις τα λεφτά σου, έρχεσαι αντιμέτωπος με την απόλυτη άρνηση», λένε άτομα που έχουν συνεργαστεί μαζί του.

Τη συναυλία της τραγουδίστριας στην οποία οι δύο μεγαλοπαραγωγοί φράουλας επιδόθηκαν σε έναν απίστευτο λουλουδοπόλεμο παρακολούθησαν πάνω από 3.000 άτομα και η τιμή της φιάλης ήταν 150 ευρώ.

Τη συναυλία της τραγουδίστριας στην οποία οι δύο μεγαλοπαραγωγοί φράουλας επιδόθηκαν σε έναν απίστευτο λουλουδοπόλεμο παρακολούθησαν πάνω από 3.000 άτομα και η τιμή της φιάλης ήταν 150 ευρώ.

Η πιάτσα έχει να λέει για τη ραγδαία ανέλιξή του στην κορυφή της αγοράς. Οπως λένε, μια ωραία πρωία πριν από περίπου δέκα χρόνια ο Ν. Βαγγελάτος κατέφθασε στου Ρέντη με κονβόι φορτηγών καταφέρνοντας μέσα σε ελάχιστο διάστημα να γίνει βασικός προμηθευτής μεγάλων σούπερ μάρκετ. Σήμερα διατηρεί έξι αποθήκες στη Λαχαναγορά με τζίρους εκατομμυρίων ευρώ.

Με την καλλιέργεια της φράουλας ασχολήθηκε πριν από περίπου πέντε χρόνια, όταν επέλεξε τη Νέα Μανωλάδα για να επενδύσει. «Ηθελε να αποφύγει την Κρήτη και τον αστάθμητο παράγοντα των θαλάσσιων μεταφορών και προτίμησε την περιοχή γιατί εκεί παράγονται προϊόντα έξι μήνες τον χρόνο», λέει εργαζόμενος στου Ρέντη με χρόνια προϋπηρεσίας. «Τα χωράφια στην Ηλεία είναι εκτάσεως 600 στρεμμάτων και τα νοικιάζει αντί του ποσού των 180.000 ευρώ (σ.σ. 300 ευρώ έκαστο)», αναφέρουν κάτοικοι της περιοχής.

 

Τη φήμη του σκληρού που έχει στην πιάτσα ο Κεφαλονίτης Ν. Βαγγελάτος επιβεβαιώνουν και οι μαρτυρίες αλλοδαπών εργατών που δούλεψαν στα χωράφια του. «Θα έχετε φαγάκι, θα έχετε σπιτάκι και αν δουλέψετε καλά, μπορεί να έχει κι άλλα λεφτά», έλεγε στους εργάτες που τους είχε έξι μήνες απλήρωτους με οφειλές που φτάνουν τις 245.000 ευρώ, όπως ισχυρίζονται. Οταν αυτοί επαναστάτησαν ζητώντας να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους έξι μηνών, ο Βαγγελάτος, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, απλά προσπάθησε να τους αποφύγει και προχώρησε στην «πρόσληψη» νέων εργατών.

Αφοσιωμένους υπαλλήλους του «αφεντικού», που έχαιραν της απόλυτης εμπιστοσύνης του ως επιστάτες των κτημάτων στην Ηλεία, θεωρούν τους τρεις «πιστολέρο» της Μανωλάδας οι κάτοικοι της περιοχής. Πρόκειται για τους Κώστα Χαλούλο, Γιώργο Χαλούλο και Θεόδωρο Αποστολόπουλο, που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Το ρεπορτάζ για το… ποιόν και τον χαρακτήρα των επιστατών της Βαγγελάτος ΑΕ φαίνεται να επιβεβαιώνει τα λεγόμενα των μεταναστών που αντιμετώπισαν τα πυρά τους και οι οποίοι κάνουν λόγο για συμπεριφορά αδίστακτων. Αλλωστε, οι δύο από τους τρεις -ο Γιώργος Χαλούλος και ο Θεόδωρος Αποστολόπουλος, γνωστός και ως «κασκαντέρ» λόγω της αγάπης του για τα γρήγορα δίκυκλα- εμπλέκονται και σε προηγούμενη βίαιη επίθεση σε βάρος μετανάστη τον Αύγουστο του 2012.

«Είναι οι νταήδες του χωριού, που όταν ο παραγωγός τους λείπει οι ίδιοι είναι τα αφεντικά στους μετανάστες που προσλαμβάνουν», δήλωσε επιχειρηματίας της περιοχής που διαμαρτύρεται για τη συλλήβδην αντιμετώπιση των κατοίκων της ως ρατσιστών. «Τρεις ανεγκέφαλοι κινδυνεύουν να καταστρέψουν ολόκληρο τον τόπο μας», τονίζει.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», τα δύο αδέλφια και ο 39χρονος έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στην περιοχή. Από μικρά παιδιά ασχολούνται με τα χωράφια και ιδιαίτερα με τις φράουλες, τον «κόκκινο χρυσό» της Βουπρασίας. «Είναι γνωστοί ως σκληροί που με απειλές, όπλα και διά ροπάλου… συμπεριφορές επιβάλλονται στους εργάτες όταν τους ζητούν μεροκάματα που δικαιούνται ή καλύτερες συνθήκες ζωής», λέει ντόπιος που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα.

Απάνθρωπη συμπεριφορά
Τα τελευταία χρόνια εργάζονται ως επιστάτες στα κτήματα του Ν. Βαγγελάτου και «λύνουν και δένουν» στην επιχείρηση. Πολλοί λένε ότι η εξουσία που τους έχει προσδώσει η θέση τους και τα χρήματα που κερδίζουν ως «γενικοί προϊστάμενοι» τους έκαναν ακόμη πιο απάνθρωπους στη συμπεριφορά τους έναντι των μεταναστών που εργάζονται στα χωράφια. Οι τρεις τους έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν αύριο, Δευτέρα. Ενώπιον του ανακριτή φέρεται να δήλωσαν ότι βρίσκονταν σε αυτοάμυνα και ότι πυροβόλησαν δύο φορές στο έδαφος χωρίς ανθρωποκτόνο πρόθεση.

Οι 28 τραυματίες, αλλά και οι μαρτυρίες προσώπων από την περιοχή διηγούνται μια εντελώς διαφορετική εκδοχή της ιστορίας. Μιλώντας στο «Εθνος της Κυριακής», ένας από τους μετανάστες που βρέθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης μπροστά στις κάννες των «πιστολέρο» δηλώνει ότι «πυροβολούσαν στο ψαχνό».

 

Οπως λέει ο Λιεντού από το Μπανγκλαντές, «είχαμε ειδοποιηθεί από το αφεντικό ότι θα μας πλήρωνε νωρίς στη 1 μ.μ., μετά μας είπαν να περάσουμε στις 5 μ.μ. και τελικά στις 6 μ.μ. μας ανακοίνωσαν ότι πρέπει να φύγουμε διότι θα δουλέψει άλλη ομάδα και όχι εμείς. Οταν αντιδράσαμε, αυτοί έφυγαν και γύρισαν με τα όπλα», διηγείται. «Μας είπαν ”φύγετε γιατί θα σας σκοτώσουμε και θα σας κάψουμε αν ξανάρθετε”. Και άρχισαν να πυροβολούν», δήλωσε ο Λιεντού, που πια φοβάται για τη ζωή του…

  • Θα έχετε φαγάκι, θα έχετε σπιτάκι και αν δουλέψετε καλά, μπορεί να έχει κι άλλα λεφτά, έλεγε στους εργάτες ο Ν. Βαγγελάτος.
  • Τα δύο αδέλφια πιστολέρο κατάγονται από εύπορη οικογένεια. Οι γονείς τους διατηρούν επιχείρηση παραγωγής κτηνοτροφικών προϊόντων.

Ξόδεψαν 6.000 ευρώ στην Πάολα…
Την ώρα που περισσότεροι από 5.000 αλλοδαποί εργάτες γης ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης, σε καλύβες από νάιλον και καλάμια, πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής» αναφέρουν πως δύο μεγαλοπαραγωγοί φράουλας της Νέας Μανωλάδας σπατάλησαν περισσότερα από 6.000 ευρώ σε μία βραδιά ραίνοντας με λουλούδια την Πάολα.

Οταν η λαϊκή τραγουδίστρια επισκέφθηκε την περιοχή και πραγματοποίησε εμφάνιση στον Ιππικό Ομιλο της Κουρούτας, ένας άτυπος «πόλεμος» ξέσπασε μεταξύ δύο ιδιοκτητών γεωργικών επιχειρήσεων. Κάτοικοι της περιοχής λένε στο «Εθνος της Κυριακής» για τον έντονο ανταγωνισμό των δύο επιχειρηματιών, για το ποιος θα «πετάξει» τα περισσότερα γαρίφαλα στην τραγουδίστρια. Η προκλητική σπατάλη δεν πέρασε απαρατήρητη από τους θαμώνες, που συνέβη δύο μήνες μετά την επίθεση νταήδων επιστατών σε Αιγύπτιο εργάτη τον οποίο έσυραν με το αυτοκίνητό τους.

 

Ο… λουλουδοπόλεμος στην Πάολα δεν είναι η μόνη περίπτωση προκλητικής σπατάλης από γαιοκτήμονες της περιοχής. Μεγαλοπαράγοντας που έχει στην ιδιοκτησία πάνω από 1.500 στρέμματα γης και στη δούλεψή του περισσότερους από 500 αλλοδαπούς εργάτες, ξόδεψε τουλάχιστον 400.000 ευρώ σε μεταγραφές παιχτών για την ενίσχυση τοπικής ομάδας ποδοσφαίρου. Τα δύο προαναφερθέντα περιστατικά είναι ενδεικτικά της κατάστασης και κυρίως της νοοτροπίας που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή. Οι «τσιφλικάδες» απολαμβάνουν τεράστια κέρδη από την εκμετάλλευση της γης, την ίδια ώρα που σε αρκετές καλλιέργειες οι εργάτες μένουν απλήρωτοι.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μ. ΨΑΡΑ – Λ. ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΧΑΡΗΣ ΓΚΙΚΑΣ

πηγή: ethnos.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *