Τα πτώματα ενός 10χρονου κοριτσιού, δύο γυναικών και ενός άνδρα, εντοπίστηκαν σε ακτή της Κω. Πιθανότατα πρόκειται για Σύρους μετανάστες, ο οποίοι επέβαιναν σε βάρκα που βυθίστηκε την Πέμπτη, μεταξύ Κω και Ψερίμου.
Οι τοπικές λιμενικές αρχές κινητοποιήθηκαν από την μαρτυρία ενός Σύρου που περισυλλέγη την Πέμπτη από αλιευτικό σκάφος, ο οποίος ανέφερε ότι επέβαινε σε βάρκα με άλλα 11 άτομα, που είχαν ξεκινήσει από τις ακτές της Τουρκίας με προορισμό κάποιο από τα ελληνικά νησιά.
Η Διεθνής Αμνηστία για τις τραγωδίες με νεκρούς μετανάστες στη θάλασσα
Σε ανακοίνωσή της, η Διεθνής Αμνηστία αναφέρεται σε δύο χωριστά περιστατικά με βάρκες, που την Πέμπτη έθεσαν σε κίνδυνο τις ζωές δεκάδων μεταναστών στο Αιγαίο, και “υπενθυμίζουν με τραγικό τρόπο τους κινδύνους που διατρέχουν οι άνθρωποι οι οποίοι αποπειρώνται να φθάσουν στα σύνορα της Ευρώπης”. Κι ακόμη, πως συνεχίζεται επιχείρηση έρευνας και διάσωσης από την Αλικαρνασσό, στις τουρκικές ακτές, όπου πιστεύεται ότι μια βάρκα με 13 μετανάστες χάθηκε νωρίς το πρωί της Πέμπτης.
Επίσης, αναφέρει πως την Πέμπτη η ελληνική ακτοφυλακή διέσωσε 21 μετανάστες που έπεσαν από φουσκωτή βάρκα, η οποία μετέφερε 46 άτομα κοντά στη Χίο. Ένας από τους μετανάστες ανασύρθηκε αναίσθητος και αργότερα αποδείχτηκε νεκρός.
«Η πικρή αλήθεια είναι ότι πιθανόν να δούμε ακόμη περισσότερα τραγικά περιστατικά σαν αυτά, καθώς μετανάστες και αιτούντες άσυλο εγκαταλείπουν την οικονομική δυσπραγία και τις συρράξεις με την ελπίδα της εύρεσης ασφάλειας και μιας καλύτερης ζωής στην Ευρώπη», δήλωσε η Jezerca Tigani, Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Προγράμματος της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρικη Ασία.
«Τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας αποτελούν βασικό σημείο διέλευσης. Από τον περασμένο Αύγουστο η διαδρομή μέσω Αιγαίου έχει γίνει πιο δημοφιλής, καθώς τα χερσαία σύνορα ενισχύθηκαν με ένα φράχτη και περίπου 2.000 συνοροφύλακες. Όμως, όπως βλέπουμε και πάλι σήμερα, αυτή η μετατόπιση έχει το τίμημά της, καθώς από τον περασμένο Αύγουστο περισσότερα από 100 άτομα -κυρίως Σύροι και Αφγανοί, περιλαμβανομένων εγκύων και παιδιών- έχασαν τη ζωή τους σε αυτή τη θαλάσσια περιοχή.
«Οι τουρκικές και ελληνικές αρχές πρέπει να επαγρυπνούν και να είναι έτοιμες να διεξάγουν περισσότερες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στο μέλλον», γίνεται έκκληση στην ανακοίνωση, ενώ υπογραμμίζεται πως “Νωρίτερα φέτος, η Διεθνής Αμνηστία συνέλεξε μαρτυρίες από μετανάστες και αιτούντες άσυλο, σύμφωνα με τις οποίες η ελληνική ακτοφυλακή τους συνέλαβε στο Αιγαίο και απώθησε τα σκάφη τους πίσω προς την Τουρκία. Τέτοιες απωθήσεις είναι παράνομες και επικίνδυνες και πρέπει να σταματήσουν”.
Αναδημοσίευση από:http://www.enet.gr