Από τον πόλεμο στο περιθώριο

Από τον πόλεμο στο περιθώριο

Μέσα από συγκρούσεις και κακουχίες, ταξίδευε για εβδομάδες αναζητώντας ασφάλεια. Φτάνοντας στον προορισμό της, γνώρισε από αδιαφορία μέχρι ρατσισμό. Η ιστορία της συμπυκνώνει το δράμα των Σύρων προσφύγων. Όμως η ίδια δεν το βάζει κάτω. Αγωνίζεται, επιμένει, διεκδικεί ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά της, επιβιώνοντας μέρα τη μέρα σε ένα επικίνδυνο παρόν.

«Η μητέρα μου ήταν καθηγήτρια αγγλικών. Όμως εγώ παράτησα το σχολείο μετά το γυμνάσιο για την παντρειά» διηγείται χαμογελαστή η 29χρονη Ζιχάν, χαϊδεύοντας το κεφάλι του μικρότερου από τα έξι παιδιά της – της τετράχρονης Λουλού. «Ο άντρας μου ήταν φωτορεπόρτερ και μέναμε στο Καμισλί, στα βορειοανατολικά σύνορα της Συρίας, με το Ιράκ και την Τουρκία. Είχαμε τρία μαγαζιά, χωράφια… Ζούσαμε καλά» αναπολεί.

Continue reading Από τον πόλεμο στο περιθώριο

ΕΞΩ ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

 

ΕΞΩ ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ

Το δόγμα για τις εστίες ανομίας και την ανακατάληψη των πόλεων (και των χωριών θα προσθέταμε εμείς), αποκαλύφθηκε στην Ιερισσό την Τσικνοπέμπτη 07/3/13 με τον πιο ωμό τρόπο. Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει όλες μα όλες τις σοβαρές αντιστάσεις ενάντια στην εξαθλίωση και την απαξία της κοινωνικής πλειοψηφία. Μιας πλειοψηφίας που τα αφεντικα κρατικά και ιδιωτικά, την θέλους υποζύγιο και αχθοφόρο των κερδών και της εξουσίας τους. Οι κατασταλικές δυνάμεις του κράτους σε πλήρη ανάπτυξη και απαρτία (ασφαλίτες, ΕΚΑΜ, ΜΑΤ) κατέλαβαν την Ιερισσό σαν στρατός κατοχής. Η επίθεση που εξαπέλησαν ήταν γενική και οι κανόνες, κανόνες πολέμου. Εισβολές σε σπίτια, συλλήψεις, επίθεση στα σχολεία, παντού χημικά στους δρόμους. Φυσικά για τις δυνάμεις κατοχής δεν υπάρχουν ούτε δικαιώματα ούτε ελευθερίες παρα μόνο διαταγές. Λογάριασαν όμως χωρίς τον ξενοδόχο ένα όλκληρο χωριό βγήκε στο δρόμο, δεν φοβήθηκε και δεν κρύφτηκε και αυτή είναι η πιο σοβαρή παρακαταθήκη για τον αγώνα ε΄ναντια στην ανοιχτή εξόρυξη χρυσού.

Continue reading ΕΞΩ ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ